Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 314. oldal következő oldal
szúró mellkas  2012. április 17. 05:29   #6280 

Doktornő!

Szeretném megkérdezni hogy ön szerint mire utálhat a szúró mellkasi fájdalom?? Mivel nekem nem napi rendszerességgel de heti rendszerességgel biztosan h előfordul h nagyon elkezd fájni, szúrni a mellkasom és akkor ha lassan veszem a levegőt akkor egy idő után elmúlik.Van amikor annyi fáj h este álmomból felkelek vagy épp elaludni nem tudok.Olyankor sem ülve sem oldalra sem hátra sem hasra sem fel állva nem jó.Nem tudom hogy ez mitől lehet vagy hogy milyen vizsgálatra kéne elmennem.


Kedves Kérdező!

Nem tudom, hogy azonos-e az előző levélíróval, de ez is olyasmi, amit személyes orvosi vizsgálat tisztázhat.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kellemetlen  2012. április 17. 05:27   #6279 

Jó Napot kívánok doktornő!

Arra szeretnék választ kapni hogy mitől lehet az h ha szénsavasat iszom vagy bizonyos dolgot eszem mint pl.: májkrém akkor nagyon elkezd égni a gyomrom?A másik meg az hogy mitől lehet az hogy ha bármit eszem legyen szó húsról,levesről,süteményről vagy csak zöldségről gyümölcsről akkor rohanok a WC-re mert rám jön a székletürítés?ha napi 3x eszem akkor biztos h 4-5 alkalommal megyek nagy vécére.és az utolsó dolog ami nem hagy nyugodni az meg az hogy a székletemben 10 esetből mondjuk 3 esetben felfedezek vért.Ez vagy alvadt formájában van jelen vagy elvegyülve alvadtlan állapotban.Pedig nem erőlködöm vécézés közben hála istennek csak nagyon ritkán de akkor is azért mert olyan mintha hányni is akarnék meg nagyon fáj a hasam olyankor.


Kedves Kérdező!

Látatlanban nem tudom megítélni, bélgyulladás lehet, de a véres székletet, pláne alvadt formában komolyan kell venni. Javasolom, forduljon mielőbb gastroenterologushoz!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hajnalka  2012. április 16. 23:23   #6278 

Üdvözlöm!Köszönöm a gyors válaszát:Voltam gasztoenterologusnál és ott mondták ezeket az eredményeket,hogy ez hasnyálmirigy gyulladásra utal.Ott írták fel a Pangrol emésztőenzimet és a tápszert,hogy kicsit hízzak.Csak engem mégis aggaszt,hogy szúr az epém,de követ nem találtak.Ön szerint más vizsgálatra is szükség lenne?Vagy ez a szúrkálás normális ilyenkor és majd elmúlik?Tovább nem kűldtek semmi vizsgátatra.


Kedves Kérdező!

Ha a panaszai nem javulnak, akkor viszont azt javasolom, hogy a vizsgáló orvoshoz forduljon kontroll céljából, megemlítve az epepanaszokat is. Lehet, hogy kiegészítő vizsgálatokra is szükség lesz.
Javulást kívánok!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Mellkasi fájdalom  2012. április 16. 22:24   #6277 

Kedved Doktornő!

Egy 25éves fiú vagyok akinek a tanácsára lenne szüksége. Két héttel ezelőtt voltam kardiológusnál ahol a kivizsgáláson kiderült, hogy mitralis prolapsusom van de ezen kívül semmi mást nem találtak, még a terheléses EKG vizsgálaton sem. A Terheléses EKG vizsgálat biciklizés formájában zajlott amit nagyon jól bírok. A gondom az, hogy az én mellkasi fájdalmaim futás esetén jelentkeznek bár nagyon ritkán szoktam futni. Az orvosom nem akar visszaküldeni mégegy kivizsgálásra mondván várnom kellene mert ő is sokszor nézte az EKG-m. Ön mit gondol erről? Elég furcsa a helyzet mert van amikor 4-5 Km-ert tudok futni nem fáj de máskor fél Km után belehasít a bal vállamhoz közel erős szúró jellegű fájdalom.

Válaszát köszönöm!
László


Kedves László!

Ha a terheléses vizsgálat normális volt, akkor az akár futáskor időnként jelentkező panasz sem szervi szíveredetű, hanem mozgásszervi (izom, izület) vagy légzőszervi eredetű lehet.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hajnalka  2012. április 16. 21:12   #6276 

Üdvözlöm Dr.Nő!34 éves hölgy vagyok.Már kb.2 éve voltak tüneteim amire kiderült egy széklet emésztettségi vizsgálatból,hogy nem tudok megemészteni semmilyen ételt./haráncsíkolt izomrost++++,kötőszöveti rost+,zsírtartalom+++,neutrális zsír+++,zsírsav+/Amiből megállapították,hogy idült hasnyálmirigy gyulladás lehet az ok.Hasi ultrahang negatív.Ezzel kapcsolatban szeretnék csak annyit kérdezni Öntől,hogy /mégis egész nap szúr a jobb bordaív alatt az epénél az oldalam/ ez normális akkor is ha nincs epekövem?A harántcsíkolt izomrost magyarul húst jelent?Azt nem tudom megemészteni legfőképpen?Sajnos 48 kg.-ra lefogytam.Jelenleg Pangrol tablettát kell szednem és Nutridrink italt innom napi 3 dobozzal.Ezt két hete csinálom már,de változást nem érzek és nincs étvágyam hiába erőltetném.Tudna valami tanácsot adni amitől jobban lehetnék? Válaszát előre is köszönöm!Minden jót kívánok Önnek!


Kedves Kérdező!

Az emésztési zavarnak sok oka lehet, ha hasnyálmirigy-gyulladásra van gyanú, azt alaposabb gastroenterologiai vizsgálattal és kezeléssel lehet megoldani. Forduljon ilyen szakemberhez illetve kérjen ilyen rendelésre beutalót!


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Omega 3!  2012. április 16. 21:08   #6275 

Kedves Dr. Nő!

Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő abban az esetben hogyha a vérzsír magassága miatt a Fenobrat kapszula szedése volt javasolt és abba kellett hagyni mert fájtak a végtagjaim és zsibbadtak helyettesítésnek pedig javaslatra elkezdtem szedni az omega 3 és halolaj kapszulát amiből napi 2X1000mg-ot szedek de ettől viszont rossz a gyomrom, fáj és ráadásul hasmenést is okoz miután étkezés közben beveszem és kb. 1-1,5 óra eltelik ezután. Nem tudom mit tehetnék mert muszáj lenne valamit szedni a magas vérzsír miatt. Ebben kérem a tanácsát és javaslatát. Előre is köszönöm.

Tisztelettel: Zsolt


Kedves Zsolt!

Vérzsírcsökkentőkből igen nagy a választék, kicsit türelemjáték, de mindenkinél meg lehet találni a megfelelő készítményt, ami csökkenti az emelkedett vérzsírokat és nem okoz mellékhatást. Konzultáljon kezelőorvosával vagy keressen fel egy lipid-ambulanciát!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

454  2012. április 16. 20:04   #6274 

Válaszát Nagyon Szépen Köszönöm!
még egy kis kiegészítés az előzőhöz,az normális e ebben a jelenségben,hogy mindig amikor előjön ugyanott a bal oldalon nyom?Attól féltem,hogy biztos valami van ott netán daganat, és azért érzem ezt a puffadó érzést,de gondolom annak más jelei is lennének 2 hónap után.
Elnézést a sok kérdésért.Köszönöm szépen a válaszokat,és,hogy jelen van ezen az oldalon ez sokat jelent,itt bátrabban mer kérdezni az ember mint szemtől szemben az orvosától.Jó egészséget Kívánok!
22 éves fiu


Kedves Kérdező!

Az a hely feltehetően a gyomrának felel meg, azért ott érzi.
Visszajelzését a portál nevében is köszönöm.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

454  2012. április 16. 19:11   #6273 

Tisztelt Doktor Nő!

Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy a gyomrom bal oldalánál a bordaív környékén kellemetlen puffadt érzést érzek ami gyakran előjön már k.b. két hónapja,főként olyankor amikor stresszesebb napom van.Ha valami leköt nem érek rá gondolkodni dolgokon nem veszem észre,hogy jelen lenne ez az érzés.Sokat kell böfögnöm,s talán kicsit több bélgázam is van a szokottnál.Kérdésem az lenne,hogy ez gyomor vagy esetleg vastagbél eredetű lehet e?Illetve mi okozhatja?Étvágyam jó,de rendszertelen.
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Stresses időszakban lehet, hogy akaratlanul több levegőt nyel (aerophagia), ez okozhatja a tüneteket. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Valsava-manőver  2012. április 16. 19:09   #6272 

Tisztelt Doktornő!
Ma reggel -Bosoprolos sandoz 2,5mg szedése mellett- 3hónap után ismét 180-al ment a szívem. A reggeli szem után még egyet bekaptam, és a Valsava-manőver végeztem fekve, ez állította meg mintegy 10perc után. -A régebben végzett köhögések, öklendeztetések most nem segítettek.- Milyen lehetőségek vannak a végleges megszüntetésre? Ugye nem fajul a dolog a pacemarkerig?
Köszönöm


Kedves Kérdező!

Nem tudom azonosítani önt, a leírtak alapján supraventricularis paroxysmusa vagy akár pitvarfibrillatios rohama lehet. Ha ilyen gyakran ismétlődik, feltétlenül forduljon kardiológusához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Ritmuszavar?  2012. április 16. 17:31   #6271 

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!


25 éves lány vagyok, az utóbbi időben sokat stresszeltem, mert 2,5 hónapig nem jöttek rá, hogy a betegségeimet reflux okozza, aztán így nagyon nehéz napokon vagyok túl. Kb. 5 napja olyan érzésem van mint ha egy pillanatra kihagyna a szívem, aztán egy nagy dobbanással megy tovább, ami elég kellemetlen számomra. Ez napi olyan 30-40 szer előfordul, és nyugalmi helyzetben is, pl mikor olvasok, tv-zek. Kicsit aggódom, hogy valami bajom származhat belőle. Vagy csak a stressz okozza és majd elmúlik? Keressek fel háziorvost, vagy nincs okom aggódni? Előre is köszönöm válaszát! Szép napot kívánok! Tisztelettel: Nóra


Kedves Nóra!

Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

hasmenés  2012. április 16. 16:16   #6270 

Tisztelt doktornő!

Szoptató anyuka vagyok! Két napja világos sárga, nagyon híg hasmenésem van, ma kis mennyiségű nyálka is volt a székletemben. Nem tudom a babánál okozhat-e ez problémát, vagy hogy mit szedhetek, tehetek a ennek elmulasztására? Kicsit aggódom.

4 hónapos baba anyukája


Kedves Kérdező!

A válasz részben attól függ, hogy mi az oka, ezt látatlanban nem lehet eldönteni, ki kellene vizsgálni. Mindenesetre a babával kapcsolatban kérdezze meg a gyermekorvost is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

33 éves  2012. április 16. 16:14   #6269 



Kedves Zsuzsa!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz.

Kb. 1 hete kezdett el erősen szúrni a bal oldalon a köldök alatt a hasüreg ventralis része.
Kb. 2 napja alig érezhető a fájdalom, de még érzem, hogy "ott van az a valami" és nyugatalanít. Az elmúlt 1 hétben, 2x is volt hasmenésem. Voltam laboron és CT-n. A labor eredményeim teljesen rendben vannak, a CT-n a következőket írták:

"Bal oldalon közvetlenül a bifurcatio fölött a vékonybelek között egy kb. 70x42 mm nagyságú lágyrészdenzitású, kissé szabálytalan alakú térfoglaló képlet van. Kontrasztanyag adása után mérsékelt fokú kontrasztanyag halmozás figyelhető meg. A képlet környezetében a vékonybelek kontrasztanyagot nem tartalmaznak, így a velük való kapcsolat biztonsággal nem ítélhető meg. Egyebütt a mesenterialis zsírszövet homogén denztitású."

Mit gondol, mi lehet ez? Vagy mik lehetnek ezek?
Ön szerint van megoldás, gyógyítható? Mit tanácsol?

Nagyon aggódom!


Kedves Kérdező!

Ennyi információ alapján fogalmam sincs, minenesetre a CT alapján van valami oda nem illő képlet, amiről pontosabban kellene tisztázni, hogy mi az, a továbbiak ettől függnek. Mielőbb keresse fel kezelőorvosát!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívroham  2012. április 16. 16:11   #6268 

Tisztelt Doktornő!

Édesanyám ma délben rosszul lett a m.helyén.zsibbadt a nyelve teljesen lila lett az arca gyorsan vert a szíve és nem kapott levegőt.Elvitték a háziorvoshoz csinált neki egy EKG-t amin nem látott semmi elváltozást.Most már szerencsére jobban van.Azt szeretném megkérdezni,hogy ugye ezek nem az infarktus jelei voltak?Mentőt nem merek hívni neki mert már semmi tünete nincs.Önt szerint is elég ha holnaptól indul neki a kivizsgálásoknak vagy még ma vigyem tovább?
Előre is köszönöm a segítségét.

T


Kedves T!

Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, mindenesetre ha újabb panasz jelentkezne, mielőbb hívon mentőt. (szívroham mellett stroke, tüdőembolia, ritmuszavar is felmerülhet)

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

basenji  2012. április 16. 16:08   #6267 

Jajjjjjjjj, bocsánat nebilettet akartam írni, nem nebutrint!!
Anikó


ld. előző válaszomat :)

basenji  2012. április 16. 16:07   #6266 

Tisztelt Doktornő!
Ma már írtam Önnek, még 1 kérdésem lenne. 40 évi dohányzás után bizony fájnak az ereim a lábamban, nehezen megyek. Most abbahagytam a dohányzást, javulhat az állapotom??
Melyik lenne a megfelelőbb gyógyszer nekem, a concor, vagy a nebutrin?
Jelenleg concort és accuzidot szedek.
Tisztelettel köszönöm:
Anikó


Kedves Anikó!

Az "erek" megfogalmazás meglehetősen tág, az arteriákra vagy a venákra gondol? A dohányzás, ha arterias kárt okoz, az érszűkületet jelent, ami nem fordítható vissza, csak a rosszabbodás lassítható, a vénákra nemigen van hatása. Ismeretlenül gyógyszerkérdésben nem tudok nyilatkozni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

kalcium  2012. április 16. 16:03   #6265 

Kedves Doktornő !

Általában alacsony a kalciumszintem, az lenne a kérdésem hogy káros e a kalciumszedése a szívre ? elég gyakran szedem.
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Katalin


Kedves Katalin!

Tisztázni kellene az alacsony kalciumszint okát, azt kellene rendezni. A kalciumpótlásról ajánlom az alábbi linket:http://www.tenyek-tevhitek.hu/kalciumpotlas-veszelyei.htm

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

nagyon aggodom  2012. április 16. 15:58   #6264 

Tisztelt dr nö!!Egy nagyon kényes dologban szeretném tanácsát kérni.6éve élek a férjemmel 2gyermekünk van.A multkorába (6napja)análisan szeretkeztünk (tudom hogy ez nem tartozik ide )de mégis ugy gondolom ebböl adodott a problémám.Ugyanis rá másnapra elkezdett menni a hasam,és csipett ott a fenekemnél,és azota is fáj.Ma már nem ment a hasam,de most meg sokszor ugy érzem hogy wcznem kell de semmi.Már nem annyira fáj,de egy kicsit még ég és szur ott a végbelemnél.Nagyon félek elmenni drhoz ön mit gondol erröl dr nö?elöre is köszönöma válaszát :marianna


Kedves Kérdező!

Lehet, hogy történt valami helyi nyálkahártyasérülés, ami a hasmenésen kívül a többi panaszt okozza. Ha ez nem szűnik, a feltételezett ok említése nélkül érdemes lenne proctologusnak megmutatni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

bali1990  2012. április 16. 13:55   #6263 

Tisztelt Dr. Tarjan Zsuzsa.

Azal a kerdesel fordulnek magahoz hogy pont ma mar 1 hete hogy hasmenesem van minden nap 4-5 alkalomal. minden alkalomal mint ha viz jone belolem a szine az normalis barna , hanyni nem hanyok csak enni nem nagyon tudok 1 het alatt 1 kg fogytam csak. orvosnal voltam kaptam szeklet fogot de ugyan ugy hasmenes van. 26 eves vagyok. lehet ez idegi alapon vagy mi lehet ez?
Elore koszonom a valaszat!!


Kedves Kérdező!

Valószínűbbnek látszik, hogy valamilyen bélfertőzés okozza, ezt széklettenyésztés mutathatja ki, kérjen ilyen vizsgálatot háziorvosától.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Mné62  2012. április 16. 13:52   #6262 

Üdvözlöm Önt Doktornő!
A vérnyomásommal kapcsolatosan írok Önnek. Általában normális szokott lenni a vérnyomásom, de sajnos egy hónapban egyszer-kétszer kiugrik, vagyis felmegy.
Ez miatt a háziorvoshoz elmentem és felírta nekem a Co-Prenessa 4 mg/1,25 mg. tablettát, amit azt mondta csak akkor vegyem be ha felmegy a vérnyomásom, /2xfél tabletta/ így csak akkor vettem be aznap 2xfél tablettát.
Viszont ebben a hónapban is voltak magasabb vérnyomásaim.
Minden reggel fejfájással ébredek és megszoktam nézni a vérnyomásom akkor néha magasabb. Pl: 140/92, pár nap jó utána megint 142/92.
április 13.-án reggel: 154/92
április 14.-én reggel: 143/94 majd
április 16.-án ma reggel: 153/99, P: 80. - 151/99 P: 82, - 142/94 P: 81, - 143/97 p: 74.
Ma ismét elmentem a háziorvoshoz és mondtam neki a fentieket és azt mondta, hogy a Co-Prenessa 4 mg/1,25 mg. tablettát most már minden nap rendszeresen kell szednem 2x1 tablettát.
Volt már rajtam Holter is féléve, akkor egyszer mutatott ki éjszaka magasabb értéket 170/80. Nem kellett szednem semmiféle gyógyszert akkor azt mondták, hogy biztos stressz miatt volt.
Egyébként az alapgyógyszereim a következők:
szivritmuszavarra: Betaloc 50 mg. R:1,5 E: 1 tbl.
pajzsmirigyre: Euthyrox 125 mg.R: 62.5 mg. /műtét 2010. évben/
koleszterinre: Lescol XL 80 mg. E: 1 tbl.
húgysavra: Milurit 100 mg. R: 1 tbl.
Kérdésem, - a Co-Prenessa vízhajtós - Ön szerint is reggel és este 1 tablettát vegyek be? Vagy csak reggel 1 tablettár a vízhajtó miatt.
Köszönöm szépen, hogy meghallgatott.


Kedves Kérdező!

Ha a Co-Prenessa vízhajtó hatása nagyon erősnek bizonyulna, akkor este a vízhajtó nélküli változatot (Prenessa) szedje.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

ggt  2012. április 16. 13:49   #6261 

Kedves Doktornő!

Ma kaptam meg a nőgyógyászomtól a vérképem eredményét és egyedül a májértékeknél van eltérés, ezekről szeretném kérni az Ön véleményét.
GGT 311 U/l
GOT 36 U/l
GPT 48 U/l.

A nőgyógyáaszom szerint nem kell aggódnóm emiatt. Most 28 éves vagyok, 6 hetes terhes és csak elevitet és halolaj kapszulát szedek naponta 1-1 szemet. Ezeket szedhetem ilyen értékek mellett továbbra is vagy mellőzzem?

12 éves koromban mononucleosis infectiosam volt és most hagytam abba az év elején a fogamzásgátlót, amit 2 évig szedtem, 1,5 évig szoptatás mellett szedhető cerazette-et és fél évig yadine-t. Lehetséges, hogy emiatt emelkedett meg az enzim a véremben?

Üdvözlettel
Hajnalka


Kedves Hajnalka!

Lehetetlent kíván, ha azt gondolja, hogy látatlanban meg lehet állapítani, hogy mi okozza májfunctios eltéréseit. Én nem osztom nőgyógyásza véleményét, májának állapotát mindenképpen tisztázni kellene részletesebb vizsgálatokkal.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 314. oldal következő oldal