Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 309. oldal következő oldal
Stresszes beteg  2012. április 5. 22:09   #6180 

A beteg - Sinus-ból kiesett (egyébként billentyű-záródási probléma és 2,1 cm-es lyukkal a két pitvar között) szív "kiütés" vagyis ritmus visszaállítás után Cordarone 2*1 szedési utasítással lett elbocsátva. Az alacsony pulzus miatt 53, nem tudja eldönteni hogy bevegye-e a tablettát. Úgy gondolja, ez még lejjebb viszi a pulzusát. Egyébként is aggódós, mindenen stresszelődő. Kérdése az lenne, csökkenti-e a pulzust a gyógyszer? (Még Lokrent is szed, de az utasítás szerint azt fokozatosan abba kell hagynia. Szedje-e, vagy ne? Köszönet a válaszért.


Kedves Kérdező!

A pulzusszám lehet attól is alacsony, hogy ismét nem sinus ritmus áll fenn, ilyenkor a szívműködést nem tükrözi a csuklón mérhető pulzusszám. Mielőbb konzultáljanak a kardiológussal, a ritmus újbóli helyreállítása vagy terápiamódosítás céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Tudni szeretném  2012. április 5. 22:03   #6179 

Tisztelt Doktor Nő!
Férjem 54 éves férfi. Volt neke pár éve egy hasnyálmirigy gyulladása. Ebből kifolyólag többször végeztet labor eredményt. Az utóbbi vérvétel eredménye: nem értékelhető. Minden sorban ez volt írva.
Szeretnénk tudni, miért nem tudták értékelni az eredményét a férjemnek?
Várom válaszát. Ibolya


Kedves Ibolya!

Ugye nem gondolja, hogy ezt a kérdést én fogom tudni megválaszolni?

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

zsóka  2012. április 5. 21:00   #6178 

Kedves doktornő,szeretném nagyon,ha elmondaná nekem,hogy mit is jelent ,voltam ct.vizsgálaton,mert volt egy epe,epevezeték ,és vagbél műtétem egyszerre.Ahassnyál mirigyem is bevolt már gyúlladva.Most 2 hónap után a műtét után küldtek a ct vizsgálatra,ami azt mutatta ki,hogy A hilustól ventralisan kb.30mm átmérőjű inhomogénen hypodens képlet van,amely nem jellegzetes mérsékelt halmozást mutat,de a hypodensitás a késői fázisban is megmarad.Vélemény.:cysta hepatis.Atipusos térfogalalás a máj jobb lebenyében,Pancreatopathia.Nagyon szépen kérem tessék megmondani,hogy ez a műtétnek van e köze.Nagyon köszönöm előre is,mert meg őrülök a bizonytalanságban.


Kedves Kérdező!

Nem tudom, mi miatt történt a műtét, a CT lelet mutat egy cystát a májban és valamilyen (nem tudja a vizsgálat megmondani) nem típusos eltérést a a májban. Sajnos, nem hiszem, hogy ez a fordítás segíthet önnek, de orvosa nyilván bővebb magyarázattal fog szolgálni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aranyér?  2012. április 5. 17:58   #6177 

(kimaradt,hogy enyhe székelési ingereim is vannak ezt is okozhatja az aranyér?)
Gyors válaszát nagyon szépen köszönöm!


Kedves Kérdező!

Lehet.

Nagyon szívesen.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aranyér?  2012. április 5. 15:38   #6176 

Kedves Doktornő!

Erőltetett székelés után a wc papíron élénk piros színű vért vettem észre amely csak nagyon kevés volt illetve vékony csík.észrevételem alapján a végbél külső részéről származhatott,mivel papírt odatartva apró vérpötty jelent meg,és nyomásra olyat éreztem mintha a végbél egyik oldaláról apró puha kis kitüremkedés jött volna elő,és a nyomás abbahagyása után visszament.Székletemen már láttam élénk piros vért amikor nagyon kemény volt.Fájdalom nincs a végbelemben csak kicsit mintha száraz lenne és a sok üléstől néha kellemetlennek érzem,illetve hozzáérve kissé érzékeny.Ez lehetséges aranyér?Illetve lehet e a patikában erre való kenőcsöt kapni vény nélkül?(persze gyógyszer nevét nem kérem).
Válaszát Köszönöm!


Kedves Kérdező!

Lehetséges, hogy aranyér vagy nyálkahártya sérülés, a patikában kaphat ilyen panaszra kenőcsöt vény nélkül.Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

prakker61  2012. április 5. 14:54   #6175 

Kedves Doktornő!


Holter és szívuh is negatív lett. A terheléses ekg-t már az első fokozatban 50W-nál le kellett állítani, mert a szívfrekvencia elérte a maximumot. /Igen heves trahycardizálódás/ Ennek ,mi lete az oka? Már amikor felültem a biciklire is 108 volt a pulzusom. Lehetséges idegesség miatt?
Milyen további vizsgálatot javasolna szapora pulzusra?

Várom válaszát!
Üdvözlettel: Marika


Kedves Brigi-Katalin-Marika!

Mi a helyzet a korábban már javasolt pajzsmirigy-kivizsgálással?

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Rosszullét  2012. április 5. 14:50   #6174 

Tisztelt Doktornő! Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Tegnap óta küzdök a következő tünetekkel: Szédülés,gyengeség,kábultság,időnként zsibbadás és érzéskiesés a végtagjaimon(a bal lábamon néha a körmöm is belilul), mellkasi fájdalom, légszomj, időnként szívdobogásérzés, szokatlan verejtékezés (egész nap ver a víz), éjszaka rosszul alszok.
Nem tudom fontos-e, de megjegyzem alacsony vérnyomással élek, valamint pár éve egy vizsgálaton futólag említették, hogy van egy kis ritmuszavarom.
A háziorvosom sajnos nem nagyon foglalkozik a problémámmal, nem csinált semmit, csak visszarendelt egy hét múlva. Kérem írja meg, ha van valami ötlete, mi okozhatja ezt. Előre is köszönöm szépen!


Kedves Kérdező!

Sajnos, látaltanban nem tudom megítélni, hogy az utóbbi 1 napban jelentkezett számos panasznak mi áll a hátterében. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához vagy sürgősségi ambulanciához részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aggódom magamért  2012. április 5. 14:46   #6173 

Jó napot kívánok dr. Tarján Zsuzsa!

Csak két hét múlva kaptam időpontot kardiológiára,aggódom magamért,félek,nehogy rosszul legyek addig.

Szeretném megtudni,hogy mit jelenthetnek a következő adatok?
EKG vizsgálat során BAHB,V1-3 QS ST eltérés látható.
Bal elülső fascicularis block
Salazopirint szedek izületi betegségre 3 hónapja,valamint L-thiroxin hormont is
évek óta.Mindkettőn rajta van mellékhatásként a szívritmus zavar,szívizom gyulladás.Nem volt rosszullétem,azonban időnként hevesebben ver a szívem.
Negyven éves nő vagyok,és épp lombik programra készültünk.Labor leleteim jók.December végén és január elején volt lázas hányásos rosszullétem,nem derült ki mitől.
Nagyon várom szíves válaszát. Üdvözlettel Hajnal


Kedves Hajnal!

2 hét alatt nem fenyegeti veszély, de a baba-projekt előtt tisztázni kell kardiális (szív) állapotát, hogy az EKG-n látható eltérések hátterében áll-e valamilyen egyéb ok (nem a mellékhatásként feltűntetett szívritmuszavar vagy szívizomgyulladás).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Félek hogy bajom van!  2012. április 5. 14:42   #6172 

Tisztelt Dr nő!

53 éves nő vagyok,az elmúlt hónapokban nagyon sokat fogytam.
78kg ról 56kg ra lefogytam 4 hónap alatt,és még mindig fogyok.
Pedig rendszeresen eszek.
Eddig nem találtak semmit magas vérnyomás,cukor betegségen kívül,viszont a pajzsmirigyem túlmüködik ez okozhatja.
Tudna javasolni valamit amitől híznák esetleg gyógyszerben.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:D.Józsefné.


Kedves Kérdező!

A pajzsmirigytúlműködés valóban okozhat fogyást, de ennek megszűntetése a pajzsmirigy kezelésén alapszik. Javasolom, forduljon endokrinologushoz!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérkép eredmény  2012. április 5. 10:50   #6171 

Tisztelt doktornő!
Vérkép eredményről szeretnék érdeklődni.LYMPH:24.4; EO:0.9;EO absz.:0.06;VÉRSÜLLYEDÉS:13;VÉRSÜLLYEDÉS 2. ÓRA:34;
Szeretném megtudni,hogy ezek az eredmények mire utalnak.
Elöre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: Takácsné


Kedves Takácsné!

Semmi különösre.
Kérem olvassa el 5. sz. üzenetemet is a kérdezőknek!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

bal oldal  2012. április 5. 09:44   #6170 

Tisztelt Doktornő!

A problémám az, hogy észrevettem, hogy a bal lábam (vádli, comb) vastagabb mint a jobb. Nem tudom, hogy eddig is ilyen volt-e, de érzem, hogy a jobb oldalon sokkal lazább a nadrág. Nem tudom, hogy el kell-e mennem ezzel orvoshoz, vagy alkati dolog. Nem látok más külső nyomot, nem pirosabb nem fáj jobban. Probléma az, vagy alkati dolog?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:

Bia


Kedves Bia!

Látatlanban sajnos nem tudom megmondani önnek. Ha zavaró a különbség, konzultáljon kezelőorvosával.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívritmus-zavar  2012. április 5. 09:21   #6169 

Tisztelt Doktornő!

Édesanyám 70 éves és másfél éve szívritmus-zavara van, ami csak 1 hónapja derült ki, ekkor diagnosztizálták. 5-féle gyógyszert írtak neki, de csak 1-et szed belőle, mert nagyon álmosítják a gyógyszerek. Egyre gyakoribbak a szédüléssel, ájulással járó tünetei, majdnem mindennaposak és tudom, hogy hosszú távon a kezeletlen szívritmus-zavar, akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet. 70 évesen még 3 munkája van: egy egyesületben dolgozik napi 5 órát, emellett házbizalmi a lakóházunkban, emellett hetente 3-4-szer késő estig gépel és egyezteti a gépelést, tehát alig pihen valamit. Stresszes életmódot folytat. Nagyon makacs ember, senkire nem hallgat, hogy vegyen vissza a tempóból. Nem szeretném idő előtt elveszíteni és szeretném megkérdezni, hogy törvényes úton mit tehetnék? Szeretném elérni, hogy a 3 munkájából legalább kettőt elhagyjon (egyébként ingyen dolgozik, nem pénzért), de mivel nincsen gondnokság alatt, ezért nem tilthatom meg neki, hogy tovább rombolja az egészségét. Mit tehetnék én, mint a gyermeke, mert nem tudok rá hatni és senki más sem? Ugye, gondnokság alá nem vehetem? Mit tanácsol Doktornő?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Honey


Kedves Honey!

A szelíd meggyőzésen kívül egyéb lehetősége nincs, édesanyja felnőtt ember, szuverén személyiség. Próbáljon beszélni vele, hogy a gyógyszereket szedje, ezzel csökkentheti a veszélyt. Az aktivitást, a fontosság érzését ne próbálja elvenni tőle, a tétlenség nagyon romboló tud lenni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Bradycardia?  2012. április 5. 08:00   #6168 

Tisztelt Doktor Nő!

24 éves vagyok. Azon problémával fordulok önhöz,hogy kb. 2-3 hete igen fáradékony vagyok,néha fejfájás,de nem erőteljes inkább kissé tompa.Heti 3 alkalommal sportolok, kedden, csütörtökön és pénteken.Ez általában 2-3 órás foci edzés. Ezen fáradékonyság nyomán megmértem a vérnyomásom és a pulzus számom igen alacsony.Lehet ez kóros? A mai napon mértem négyszer, délelőtt volt 113/56 p: 47. Kora délelőtt 114/61 p: 51. Délután kb. 4 és 5 óra között 108/62 p: 57. És este 22órakor 122/53 és 35-ös pulzus. Ez az utolsó eredmény ijesztett meg kissé! Ön szerint ez még normális eredmény?

Előre is köszönöm válaszát!

Jobbágy Melinda


Kedves Melinda!

Az alacsonyabb pulzusszám hátterében lehet extrasystolia, amikor az extra ütéseket a pulzuson nem lehet érzékelni, ezért alacsonyabbnak tűnik a pulzusszám és az ennek alapján mért vérnyomás is. Persze látatlanban nem lehet biztosat mondani, egyéb ok is lehet, érdemes elmennie kardiológushoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Péter vagyok ismét  2012. április 5. 07:56   #6167 

Tisztelt Dr. Nő! Miután megírtam a levelemet a háziorvosomhoz lementem, mert 180as vérnyomásom volt és kb 10percenként 1extra. Kaptam vérnyomás mérést és ekg-t , 130as vérnyomást mértek tahikard 100as pulzussal. Mentőt kihívták a váci sűrgősségire bevittek. Pánikbetegként nagyon megilyedtem, ágyon tóltak a mentő kocsiba és légző maszkot kaptam. Majd odabent holterre kötöttek vér vétel rengeteg ekg volt. Törzsvendég vagyok már ott, és minden szív eltérésem ugyanaz volt, a JTSZ-m miatt elcsúszott néhány érték. A pulzusom 100-110körüli volt, mondtam a kezelő orvosnak hogy a pánik miatt, de ő pulzus csökkentőt javasolt (concort) amitől régen iszonyat erős percekig tartó folyamatos extrasystoleim voltak. Minden értékem tökéletes volt, gyorsan átvizsgáltak. Én viszont Ön-ben bízok a legjobban a hatalmas tapasztalata miatt. Szervi szív betegség nélkül (még ha nagyon kellemetlen is ) nem okozhat halált egy pánikbeteg ritmuszavarai? Pár másodpercesek minden esetben amiktől megilyedek és onnantól nincs visszaút, ördögi kör, de most a hatalmas adag nyugtató se hatott annyi adrenalint termeltem. A háziorvosom szerint még a percenkénti 5extra is teljesen egészséges. Ami nekem még sose volt ilyen gyakori, 5-10percenként 1db. Az Ön szakértelmében bízok, képes vagyok a pánikbetegség és hipohondria miatt ennyire dúrva szívtüneteket okozni magamnak és 180as vérnyomás kiugrást ? Minden a halálfélelmemen múlik és az általa létrehozott "menekülj vagy harcolj" reflexen?

Nagyon köszönöm türelmét és válaszát és nagyon Tisztelem Önt!
Mindenjót kívánok: Péter (24éves)


Kedves Péter!

Nyugodjon meg, ezek az extrasystolék semmiképp sem veszélyeztetik önt, próbálja megszakítani ezt az ördögi kört. Valóban a pánik generálja a félelmét, ami rontja az egész képet. Próbáljon lazítani, relaxálni!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

édesanya  2012. április 4. 22:04   #6166 

Tisztelt Doktornő!

36 éves lányom miatt vagyok teljesen megijedve, vérképe: vas 2.1, mcv 65, mch 20, hgb 96

kapott ferro-folgamma 2x1-et, de miért merült ennyire ki a vasháztartása / már, ha jól fogalmazok/ h. orvosa azt mondta, majd le kell contr-ni a kura után. ugye nincs nagy baja?

tisztelettel


Kedves Kérdező!

Nemcsak vashiány látszik, hanem vérszegénység is, ennek az okát azért tisztázni kellene, a vashiány csak tünet. Javasolom, hogy lánya
forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Moninom  2012. április 4. 22:02   #6165 

Tisztelt Doktornő!
38 éves nő vagyok, irodai munkát végzek, így elkezdtem sportolni két hónapja (futás, kondi). Kb. 1,5 órás edzés után hazaérve néha megmérem a vérnyomásomat (felkaros Omron készülék) és legutóbb nem hittem a szememnek, mivel 82/55-öt mért, a pulzus általában 90 körüli. A készülék megfelelően működik, férjemen, fiamon kipróbáltam és normál értéket mutatott. Amúgy sportolás nélkül is többnyire 90/60 körüli értékeket mérek évek óta. Van okom az aggódalomra vagy ez normálisnak mondható? Futásnál futópadon kb. 3-5 perc alatt felmegy a pulzusom 170-180ra, ilyenkor visszaveszek a sebességből. Folytathatom a sportolást ilyen vérnyomás értékekkel vagy kivizsgálás szükséges?
Köszönettel: Moninom


Kedves Kérdező!

Ha alkatilag alacsony a vérnyomása, akkor ez nem jelent okot az aggodalomra. Ha folytaja az edzést, a pulzusa nem fog ilyen hamar ilyen magasra emelkedni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

andi  2012. április 4. 20:42   #6164 

Jó napot!Megszeretném kérdezni,hogy már 4 hónapja nem jött meg a menstruáciom,egyre jobban kezdek félni,amugy még szüz vagyok.Orvoshoz pedig nem szeretnék elmenni.Esetleg lehet valami fertőzésem vagy daganat vagy más?..köszönöm a figyelmét :)


Kedves Kérdező!

Ezt belgyógyászként akkor sem tudnám eldönteni, ha vizsgálnám, látatlanban meg pláne. Orvosi vizsgálat (nőgyógyász, endokrinologus)
nélkül aligha fog kiderülni az ok.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

böbe  2012. április 4. 20:40   #6163 

Kedves Doktornő!
63 éves nő vagyok, különösebb panaszom nincs, de mivel a családunkban volt agyvérzéses beteg , szív beteg, szeretném valami képen megelőzni. Ezért kérdezem, szedhetek Panangint, Bilobilt ? Mit ajánl mit szedjek étrend kiegészítőként ?
Előre köszönöm válaszát, üdvözlettel: Fazakasné.


Kedves Kérdező!

Szedhet, de célszerű lenne egy részletesebb felmérés is (vérnyomás, kolszeterin, vércukor). Étrendkiegészítő helyett egsészéges vegyes étrend javasolható.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mennyi  2012. április 4. 20:37   #6162 

tisztel doktor nő
az lenne a kérdésem ,hogy mi a normálisnak számitható vérnyomás értéke
mert ma megmértem az enyémet űlve és 137/84 Pulzus 85 vol és nem tudom hogy ez már emelkedettnek számít vagy még épp jó?
Fekve pedig 120/ 67 pulzus 85 ez jó?

előre is köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

Mindkettő jó, normálisnak tekinthető 140/90 alatt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Zsibbadás  2012. április 4. 17:39   #6161 

Tisztelt Doktornő! Időnként,mostanában gyakrabban éjszaka arra ébredek,hogy zsibbad a karom,nyakam és a fejem is. Ez miért lehet? És a fejzsibbadás mennyire veszélyes,ha nem kap vért az agy? Mi lehet ennek az oka? Olyankor felülök és megmozgatom magam,akkor elmúlik. Valamilyen betegség okozza? Köszönöm.


Kedves Kérdező!

Panaszai mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek, javasolom, forduljon reumatologushoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 309. oldal következő oldal