Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 307. oldal következő oldal
Előre is köszönöm a válaszát  2012. április 2. 15:05   #6140 

Tisztelt Doktornő ! Előre is köszönöm, a válaszát. Egy problémával fordulnék Önhöz, ha nem zavarom. Problémáim 1 éve kezdődtek. Visszatérő alhasi fájdalmaim vannak, mely során általában bélmorgások vannak jelen,a fájdalom hol a jobb hol a bal alhasi részen jelentkeznek. A székletürítésemet tekintve normál, néha (maximum havonta egyszer enyhén nyálkás széklet). Vér nem található benne. Erőltetés hatására gyakran fáj, de kb 1 perc pihenés után elmúlik. Észrevettem még ezen kívül, hogy ha ülök, akkor többször előjön a fájdalom, mely tompa fájdalom. De ez is csak időszakosan. Kedves Doktor nő, a kérdésem az lenne, hogy jelen problémáimmal forduljak-e orvoshoz, és ha igen akkor milyen orvoshoz?

Válaszát előre is köszönöm , és további szép napot kívánok Önnek, és jó egészséget a munkájához.

Tisztelettel : B. A.


Kedves B.A.!

Látatlanban nehéz lenne megítélni, a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához illetve gastroenterologushoz, részletesebb vizsgálatok céljából. Jókívánságait köszönöm, Önnek is minden jót kívánok.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Jucus64  2012. április 2. 15:02   #6139 

Tisztelt Doktornő !
48 éves nő vagyok, szívritmuszavarra és magas vérnyomásra szedek gyógyszereket (Betaloc zok 50 ; Accupro 5 és Hypothiazid vízhajtót). Március elején beteg lettem, torokfájás, láz, köhögés. A háziorvosom Sinupret Forte tablettát írt fel amitől 4 nap múlva sem enyhültek a tüneteim, utána kaptam antibiotikumot (Curam Duo) + Stodal szirupot. Ezektől a gyógyszerektől gyakorlatilag rendbe jöttem a köhögésen kívül, de a múlt hét közepétől újra előjöttek a panaszaim, folyamatosan minden délutánra 37 - 37,2-re felmegy a hőmérsékletem, emellett nagyon fájnak a vállaim és a két karom. A háziorvosom a mai napon szintén felírta a Sinupretet (amit az előzőekből tapasztalva ki sem fogok váltani), és egy köptetőt amelynek a neve Infusum Ipecacuanhae. Elolvastam a köptető mellékhatásait, és ettől elnézést a kifejezésért, de \"kiakadtam\"!
Idézem:
\"Figyelmeztetés: Táplálkozási zavarok esetén felhalmozódik a szervezetben, és mérgező hatású lehet a szívre, valamint az izmokra. A szív- és érrendszeri elváltozások veszélyét a felhalmozódott ipekakuána fokozza.
Mellékhatás: szívizom károsodás, álmosság, letargia, izomkárosodás.\"
Nyilván nem szenvedek táplálkozási zavarban, de szeretném megtudni, hogy szívritmuszavar és magas vérnyomás mellett szedhetem-e ezt a szirupot, továbbá azt is hogy Önnek mi a véleménye arról hogy már hetek óta nem tudok kigyógyulni a betegségből? Bevallom őszintén kissé megingott a bizalmam a háziorvosommal szemben.
Köszönettel várom válaszát: Judit


Kedves Judit!

A tartós panaszok és hőemelkedés miatt érdemes lenne egy alaposabb belgyógyászati vizsgálatot végeztetni, meghatározható gyulladás esetén célzott kezelés bevezetése. Az ipekakuána tünetileg köptető szer, nem valószínű, hogy bármi gondot okozna, de épp ilyen hatékony lehet az ACC is például.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Gyors szivverés  2012. április 2. 10:45   #6138 

Jonapot kivánok Tisztelt Doktorno.8 éves kisfiamnak 2 évell ezelott kezdodott,hogy idokozonként felgyorsul a szivverése. Voltunk teljes kivizsgáláson és mindent rendben találtak.Ritkán fordul elo ugy 6 honapban 1 szer,semmilyen más tunet nem jelentkezik csak nagyon megilyed,korulbelul 5 percet ha tart és magétol elmulik.a kisfiam komolyan sportol hokizik mindenap edzésen van .Drága Doktorno mit tetszik tanácsolni mit csináljak nagyonszépen megkérem tessék válaszolni.A Joisten áldja meg.


Kedves Kérdező!

Lehet ártalmatlan, lehet szapora szívveréses roham a panaszok hátterében. Javasolom, forduljon gyermekkardiológushoz, személyes kivizsgálás céljából!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Székelési változás  2012. április 2. 09:43   #6137 

Tisztelt Doktornő!Már két hónapja a rendszeres és normál megszokott székelési ritmusom megváltozott. Többször van székletem mint a szokásos, állaga, színe sem a megszokott. Hasmenés és a normál széklet között állandóan változik napiszinten. Életmódbeli változás nem történt. De viszont folyamatos hőemelkedésem van (37,2) mely miatt több vizsgálaton (hasi ultrahang, mandulaváladék tenyészet, mellkasröntgen) melyek negatívak lettek.
A hőemelkedés megvan, a hirtelen jövő és elmúló derékfájás megvan, a székelési szokatlanságok még mindig jelentkezik és senki nem tudja mi a bajom. A székletemben néha fehér darabok, vagy nyálkák is megjelentek. Ezért vermox és már a decaris tablettát is bevettem de semmi változás tehát a bélféreg kizárható. De akkor mi okozhat fehér elszíneződést, darabokat a székletben?
Vagy mi okozhatja a hőemelkedés, derékfájás, székelési szokatlanságokat?

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gastroenterologushoz, személyes vizsgálat és a további teendők eldöntése céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívritmuskihagyás  2012. április 2. 08:24   #6136 

Tisztelt doktor nő!
Azt szeretném kérdezni, hogy a tegnapi nap folyamán volt egy fél orás rosszullétem ami abbol állt, hogy töbször kihagyott a szívverésem, a csuklomnál néztem a szívverést, és és éreztem amikor jött a rosszullét akkor a torkpmnál mindha elszorult volna a levegő, és éreztem hogy kihagyott eggyet kettőt a szívverésem, majd fáradság kaoott el. Már nézett kardiologus orvos egyszer találtak némi ritmuszavart. T. doktornő, lehet-e ez idegi alapon is ez a rosszul lét?

köszönettel


Kedves Kérdező!

Az idegi tényező minden ritmuszavart ronthat. Egyébként ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

János  2012. április 2. 07:51   #6135 

Tisztelt Doktornő! többszöri segítség után ismét Önhöz fordulok. Éves vizsgálaton voltam, ahol EKG-t, ultrahang vizsgálatot, terheléses szívvizsgálatot végeztek, semmi problémát nem találtak, de refluxra Nolpaza-t írt fel az orvos, amitől az egész testem olyan vörös lett mint aki a napon leégett, kezem, lábam bedagadt. Visszamentem az orvoshoz, aki azonnal leállította a tabletta szedését, de ekkor már hőemelkedésem, délutánra lázam / 38,5 / lett, és a kezelt vérnyomásom - mire reggelenként 1 tbl. l60 mg-os DIOVAN-t szedek nem megy 160 alá, esténként 180, ma 187/77 . Tegnap a felnőtt ügyeletre mentem , a Doktor Úr esténként, ha magas a vérnyomásom 1/2-1 Normadipint írt fel. Eddig ilyenkor Tensiomont 25 mg-ost, ill. 1-2 Frontint szedtem. Mai emelt vérnyomáskor 1 Normadipin után ment fel még 187-ig, mire a telefonos ügyelet azt mondta vegyem be a Tensiomint is, a Frontint is. A lázra tegnap Zinat-ot kaptam. Mi lehet a baj? Kérem mielőbb válaszoljon és segítségét köszönöm!


Kedves Kérdező!

Ezt látatlanban sajnos nem tudom megmondani. Javasolom, forduljon mielőbb kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

alacsony diastoles érték vérnyomásc  2012. április 1. 21:53   #6134 

Tisztelt Doktornő!

2 éve szedem a Nebilet nevű vérnyomáscsökkentő gyógyszert, aminek adagját 1 db-ról 1/2-dbra csökkentettem mivel javulást tapasztaltam. Egy ideje viszont arra lettem figyelmes (rendszeresen mérem a vérnyomásom), hogy az alsó érték gyakran 55 körül mozog, de nagyon ritkán közelíti meg a 70-t is, viszont a felső érték 120 és 135 között mozog napszaktól függően, tehát nem kirívóan alacsony. A kérdésem az lenne, hogy kell-e ezzel foglalkozni, jelenthet-e problémát?
Továbbá, az utóbbi időben, többnyire azokon a napokon mikor sportolok, este, közvetlenül az elalvást előtti "állapotból" gyakran mindenféle indok nélkül heves szívdobogás kíséretében felriadok és ilyenkor kell pár perc mire visszaáll a pulzusom. Ismét az lenne a kérdésem, hogy ez mitől lehet, kell foglalkoznom vele? adataim: 21 éves, férfi.


Kedves Kérdező!

Az otthoni használatra szánt vérnyomásmérők a diastolés (2. érték) vérnyomást gyakran alacsonyabbnak mutatják. Ennek oka az, hogy a hagyományos mérésnél a hallható pulzus elhalkulását mérjük, míg ezek a mérők a teljes eltúnést rögzítik. Nincs jelentősége, nem kell foglalkozni vele.
Második kérdésére nem tudok válaszolni, próbáljon meg relaxálni elalvás előtt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

falatka  2012. április 1. 20:13   #6133 

Tisztelt Doktornő.Azt elfelejtettem megírni, hogy néha van néhány 10 perces szívritmus zavarom 140-es pulzussal.,Üdvözlettel Kata.


Kedves Kata!

A pacemaker csak a lassú szívverés ellen véd, az ezzel esetleg váltakozó gyors, rendetlen szívverés ellen nem. Ezt viszont a pacemaker védelmében gyógyszeresen lehet kezelni, ezügyben forduljon kardiológusához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

falatka  2012. április 1. 20:10   #6132 

Tisztelt Doktornő.
66 éves vagyok ,20 éve polyartritisem és szövődményként érszűkületem ,nagyfokú csigolyakopásom van. Két éve szívprobémával mentem orvoshoz, jobb oldalon a mellkasomban egyre gyakrabban jelentkezett fájdalom és szúró érzés .Többször elvesztettem az eszméletem,pacemakert kaptam, amivel egész jól elvagyok, de a szurkálás a jobb mellkasomban nem múlt el ,egyre hosszabb ideig tart. Visszamentem a professzor úrhoz aki műtött, de Ő azt monta nem szív eredetű. Mellkasfelvételem is volt , minden rendben van. A szúró érzés nem sugárzik sehová, mozgásra nem erősödik, és éjszaka is előjön.Gyulladásom nincs mivel a süllyedésem normális.Kérem adjon tanácsot mi lehet az ok és milyen szakorvoshoz forduljak?
Üdvözlettel Kata.


Kedves Kata!

A jobb oldali mellkasi panasz a csigolyakopással kapcsolatos, reumatologus segíthet a megoldásban.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szédülés,fejfájás,émelygés  2012. április 1. 15:02   #6131 

Jó Napot doktornő!
Nekem az lenne a problémám,hogy 6. napja tart már, szédülés,émelygés,és fejfájás éjszakánként lever a víz.Megmértem a vérnyomásom 132/90 (27 éves vagyok). tudna nekem tanácsolni valamit?
Válaszát előre is köszönöm!

Gabriella


Kedves Gabriella!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

bisoprolol tabletta.  2012. április 1. 10:32   #6130 

Jó napot kívánok.

Magas volt, a pulzusom, ezért, elmentem, orvoshoz, ahol, felírták nekem, Bisoprolol ratiophram 5 mg-os tablettából 1 db szedését, az első tablettát, be is szedtem, tegnap. Azóta, hidegek, a kézfejeim, és potencia zavarom, is lett. Ez szerepel, a ritka mellékhatások között, létezik, hogy már egy gyógyszer beszedése kiválthatja, én holnap mennék vissza az orvoshoz, de ha ma már nem szedem be az nem lesz probléma, mert már elkezdtem szedni.

Válaszát köszönöm szépen.


Kedves Kérdező!

Elvileg lehetséges, ne vegye be ma a gyógyszert, és holnap forduljon orvosához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Kardiópánik  2012. április 1. 07:59   #6129 

Kedves Doktornő!Decemberben volt infarktusom,januárban +1 katéterezésem.Műtétnél szívritm.zavarom volt.A gondom az hogy már 3* elvitt a mentő fulladásos tünetekkel-infarktus gyanú.A napokban derült ki,hogy kardiópánikom van.Jelenleg Xanaxot és seroxato-ot szedek,de nagyon aggódom a seroxat mellékhatásai miatt.Főlg:Szívprobléma.magas vérnyomás,hirtelen szívhalál, és írják,hogy nem lehet béta-blokkolóval szedni.A köv gyógyszereket szedem a szívemre:Aspirin protect,furon,inspra,kaldyum,kardrogrel,nebilet,xeter.Mit tegyek?Tanácstalan vagyok........és akkor a Seroxat többi iszonyú mellékhatását nem írtam le.Mennyire kockázatos ez a variáció?Szedhetem én ezt a Seroxat-ot a beteg szívemtől?Kérem adjon tanácsot,mit tegyek?Köszönettel! H


Kedves H!

Bár én nem olvastam sehol a Seroxat leírásában azt, amit ön ír, de mindenképpen javasolom, hogy kezelőorvosával beszélje meg gyógyszerelési problémáját, biztosan találnak megoldást.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szívprobléma  2012. március 31. 21:26   #6128 

Kedves Dr. Nő!

Már legalább két hónapja kialakult nálam szívritmus zavarra utaló tünet. Emlékszem gyomorröntgenről
jöttem hazafele, és leültem akkor hirtelen a semmiből olyan gyors erős szívdobogásom lett, hogy
azonnal rohantam a fürdőszobába vizet inni, mert a melegség is elöntött, és nagyon nehezen állt el.
Ehez hasonlót soha nem éreztem, és azóta rendetlen a szívdobogásom, főleg ha lehajolok akkor is
olyan furcsán ver egyet vagy kettőt, de ijesztő. Voltam vele a kardiológián, ahol csináltak ekg-t, de
az jó volt, mert az mindig jó. Aztán elküldtek vérvételre, de az is jó volt, csodálkoztam is rajta.
Az orvos írt fel rá nekem betalocot az 10mg-os. De aztán 25mg-osat kaptam, de azt nem merem
szedni, mert félek hogy nagyon hozzászokok. A 10mg-osat azt szedem,de azt is csak akkor ha
nagyon erős a szívdobogásom. Nem rég kiderült a szájsebészeten, hogy van egy ki nem nőtt
bölcsességfogam, ami ráadásul gócos, és mondta a szájsebész hogy ez okoz szívproblémákat, akkor
ez lehet attól van? De a kezeim is leszoktak zsibbadni, meg lefehérednek az ujjaim is, meg sokszor
nehéz a levegővétel, meg fájni szokott a mellkasom is. Akkor már a szemhéjam is magától beduzzad,
és a látásom is van mikor homályosabb. Elképzelhető hogy ezt mind a góc okozza? Régen
megállapítottak nálam szív ultrahangon mitrális prolopszust, de állítólag ez nem vészes, de ez már
vagy két évvel ezelőtt volt. Azóta nem voltam szív ultrahangon. Az utóbbi időkben csak ekg-t
csináltak, de az nem mutatott semmit, az ekg az megbízható? Előre is köszönöm a válaszát.


Kedves Kérdező!

Időszakosan jelentkező ritmuszavart a panaszmentes időszakban készülő EKG nem mutat ki. Forduljon kardiológusához kontrollvizsgálat, esetleg tartós EKG-monitorozás (Holter) céljából, egyben mondja el neki egyéb panaszait is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

viszketés  2012. március 31. 21:22   #6127 

Kedves Doktornő!

Nem tudom, hogy a megfelelő szakembernek írok - e, csak gondolom, hogy esetleg belgyógyaszati problémám lehet. Néhány napja viszket a bőröm a két combomon, két alkarom, csuklóm és a csípőm két oldala. Máshol semmi. A bőrömön semmi elváltozás nincs: nem száraz, nem piros, nem pöttyös. Próbálom nem vakarni, de zavar, hogy mi lehet ez. Valami allergia lehet? Semmi új kozmetikumot, ételt, gyógyszert nem használok.
Kell ezzel foglalkozni?

köszönöm


Kedves Kérdező!

Sajnos, nem tudok önnek válaszolni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Dextrocardia  2012. március 31. 19:08   #6126 

Tisztelt Főorvos asszony!
Köszönöm válaszát. A sorok közt megkaptam a választ amire kíváncsi voltam.
Terápiát természetesen nem kértem, csak a tájékoztatás teljességére törekedtem.
Köszönettel: Sz Zoltán


Kedves Zoltán!

Nagyon szívesen, örülök, ha segíthettem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

11  2012. március 31. 16:14   #6125 

Kedves Doktor Nő!

Azt szeretném megtudni,hogy a laborleletemben észlelt eltérések közül van az u.n. ,,Ft3" emelkedése okozhat-e magasvérnyomást.Ft4 normál értékeken belül illetve TSH is rendben.
Válaszát előre is köszönöm


Kedves Kérdező!

Nem, ez pajzsmirigy működési parameter.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

NEBIVOLVOL, VERAMAPIL  2012. március 31. 16:13   #6124 

Köszönöm szépen a válaszát, akkor ezek szerint tapasztalata szerint, illetve már volt is olyan betege aki negyed BB mellé szedett 120mg SR isoptint. Magam is meglepődtem, hogy felhívott a kardiológus, pont olyan rendes kedves lelkiismeretes ember mint Ön. Talán azért is mert tudja, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozom kb. annyi elismeréssel (anyagi, erkölcsi) mint Önök akik a hivatástudatuk miatt még nem hagyták el az országot! Viszont leszidott az orvosom, mert nem mondtam el, hogy szerda óta hasmenésem van-mivel simán okozhat nagyon makacs extrákat-, feleségem vett normolyt port, és smectat. Na most aztán lesz bennem mindenféle gyógyszer: 2x1 xanax sr, 25mg serlift, 2,5 mg nebilet, 5mg andante, 120 mg isoptin sr estére. Remélem a doktornőt soha sem fogják megtámadni halmozottan az extrák, az SBO-s ügyeletes orvos elmesélte, hogy 3 éve mentő vitte be mert azt hitte kamrafibrillál. Szerintem nekünk fiataloknak ez lesz a betegsége, jó lenne ha találnának rá valami gyógyszert. Korábban felemlítette, hogy a GOKI-ban mért jött szóba az ablatió ezt magam sem tudom, elolvastam a szakmai prot.-ot ablatiot illetően és ott azt írták,hogy nagy számú gyógyszerekkel kezelhetetlen esetben van indikációja. Nálam még ki sem próbáltak antiaritmiás szert, megértettem a RISK-BENEFIT mérlegelést, azonban a szív belső kiégetése sem hangzik túl jól. Ha továbbra is sok lesz az extrám erőltetni fogom a rytmonormot.

Köszönöm, hogy elolvasott, várom válaszát!

üdv!

Zoli


Kedves Zoli!

Erre a levélre kevés dolgot lehet válaszolni. Két dolog azért van: ha hasmenése van, akkor az extrák száma a káliumvesztés miatt nőhet, a sok egyéb mellé szedjen még ebben az időszakban Panangint is
(3x2), másrészt a gyógyszereken kívül a stresszoldó-relaxáló technikákkal ismerkedjen, mert az idegesség is nagyban növelheti az extrasystolia gyakoriságát.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

holter  2012. március 31. 16:07   #6123 

Köszönöm válaszait!
Jövő hét pénteken lesz eredményem, de eddig úgy nyilatkoztak hogy semmi bajt nem találnak, aminek örülök, de akkor miért ver gyorsan a szivem, és miért ugrik fel olyan hamar , épp hogy csinálok valamit 20 évesen...na mindegy, ha lesz eredményem írok Önnek, érdekelne az Ön véleménye is.


Tisztelt Kérdező!

Rendben, várom a visszajelzést!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

nemtudom mi a bajom  2012. március 31. 13:43   #6122 

kedves drnö,nekem 2 féle jellegü problémám lenne,és nem egészen az Ön köréhez tartozik de mindig kedvesen és gyorsan válaszolt nekem...az egyik az lenne,de már irtam Önnek egyébként,én vagyok az a lány aki kulfoldon van...roviden leirom mi a baj.kb feb ba kezdödött egy megfázással,folyt az orrom minden,de elmult,utána megint beteg lettem,de ez biztos hogy influenza volt vagy vmi mert nagyon rosszul voltam,5 napig lázas stb...alig tudtam felkelni,erötlen voltam,tényleg .ez is elmult,és most ujra beteg vagyok,vagyis ujra folyik az orrom,köhögök.a mostani tüneteim,torokfájás is,és a jobb fülem érzem..az orromból zöldes jön,de ami " jo" hogy tényleg egész nap fujnom kell csak már nem értem énsem honnan tud jönni ennyi váladék...ez inkább ilyen sürübb.a köhögés meg,hurutos,felszakadozós de még ez sem mult el.voltam itt orvosnál,de ugye nemvolt egyszerü spanyolul elmondani stb.( az elözöekre semmit nem szedtem max lázcsillapitot ) nekem csak ezt a acetil ciszteines pezsgötablettát irták fel,a váladék feloldására..meg vmi gyogyszert de antib.nem kaptam...akiknél lakok család,ök is gyogyszerészek és a nö azt mondta nem kell itt csak nagyon szükséges esetekben adnak..pl most nincs és n emis volt lázam...akkor ez most biztos hogy baktérium fertözés ??szerintem inkább hiszeen az orromból zöld jön... stb.de ha az orvos nem ad,nem tehetek rola,itt nem adnak mindenre mint otthon...


a másik bajom még az hogy a pezsgötablettátol kicsit fáj a gyomrom,azt irja,ne szedje az akinek fekélye volt stb,nekem fekélyem nem,de mindig felmaródés stb,szedek ilyen nyálkahártya védöt már régóta.
meg azt is irja akinek asztmája volt az se szedje,nekem évekkel ezelött megállapitottak valamit,nyaranta nagyon fulladtam de ez magától elmult,pár éve volt már...viszont mintha észrevettem volna ettöl jobban köhögök az normális ???de gondolom aki rendes sulyos asztmás annak nemszabad szedni...
és mind a 2o pezsgötablettát ilyenkor be kell szedni??


Koszonettel


Lilla


Kedves Lilla!

Ha nem kap antibiotikumot, akkor próbálja házi módszerekkel elősegíteni a váladék oldását (kamillás gőzölés, melegítés). A kérdése másik részét már megbeszéltük: mivel ezek tüneti szerek, nem a gyógyítást segítik elő, ha panasza vagy aggálya van, ne szedje, legfeljebb hosszabb ideig tart a hűlése.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

dextrocardia  2012. március 31. 13:38   #6121 

Tisztelt Főorvos asszony!
Betegségem: agenésia pulm vitium cong dextrocardia L.D pulmonect(1972).
42 éves vagyok, betegségem kompenzált, ellenőrzött, gyógyszerekkel el vagyok látva.
2006-tól van szükségem gyógyszerekre. Bétablok, vérnyomás..
Sajnos a meglévő tüneteim (erős fáradékonyság és a nap végi magas szív verés száma)
miatt életem behatárolt. És ami a legrosszabb a gyógyszeradagjaim nőnek. A sok gyógyszer ellenére gyakran a magas szívdobogás nem szűnik. Kálium, magnézium is van. Az egyéb frekvencia növelő(gyomor töltöttsége stb) tényezőkre is ügyelek.
Coverex fél szemről 2-2fél concor félről 2 szem. Az utóbbi időben(2011 aug) a legjobb az echocard eredményem de mégis sok gyógyszert kell szednem.
Kardiologusom áprilisban fogad . De sajnos igen leterhelt és nem tudja mikor tud megnézni mert spéci beteg vagyok...
Kérdésem: A fent álló ellentmondás(sok gyógyszer jó echo) és lehet-e csökkenteni a tüneteimen és gyógyszereimen?


Kedves Kérdező!

Nincs ellentmondás: az ECHO a szív alaki, falmozgási és anatómiai viszonyait mutatja, az ön panaszai pedig a vérnyomásával, pulzusszámával kapcsolatosak, ezek nem vizualizálhatók az ECHO-n.
Therapiás tanácsot még az eddiginél több ismert adat birtokában sem lenne etikus látatlanban adni. Ne aggódjék, holnap már április lesz, kérdéseire kardiológusa fog választ adni!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 307. oldal következő oldal