Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 280. oldal következő oldal
:)  2012. február 10. 10:26   #5600 

Kedves Doktornő!

28 éves lány vagyok, egyedül vagyok és nem csapattag.
Az indok amiért "skizofrén" voltam egy párszor az az volt, hogy nem akartam, azzal idegesíteni, hogy többször is ua. az ember kérdez.
Sajnos sok esetben tapasztalhattam, hogy az orvosaim nagyon tudnak sietni, és sajnos nem nagyon jut elég idő a betegekre.
Másfél évvel ezelőttig én se tudtam mi az tartós panaszokkal "létezni", főleg úgy hogy ennyire sokszínű a paletta tünetileg, de mint kiderült PM.gyulladás, túlműködés, majd most ennek lefelé tendálása van+ehhez még nyaki UH-on a gyulladásból kifolyólag egy 7 cm ciszta a bal pm.-ben.

Reflux, elméletileg IBS, de a hasamban az zavar a leginkább, hogy állandóan fáj főleg bal oldalon. És a gasztro orvos szerint ugye a reflux okozta, de ott végülis gyógyulás történt. Panasz meg fent áll és kb.másfélév mindennapos szenvedéstől, fájdalmaktól az ember egy kissé kikészül és természetesen szeretne meggyógyulni, vagy legalábbis panaszmentesen élni. Én hallgatok az orvosaimra, betartom amit mondanak és mégis állnak a panaszaim egy része legalább is.

És ez nagyon kétségbe ejt.Nagyon próbára tesz ez a dolog.

Szeretném, ha nem hívna csapattagnak, Niki vagyok és pszichológiát tanulok egyetemen,most fogok végezni.

Mind amellett további jó munkát kívánok Önnek és remélem nem haragszik "skizofrénségem" miatt.

Szép estét!

Niki



Szép estét!


Kedves Kérdező!

Megértem, hogy megnehezíti az életet, ha az embernek panaszai vannak. A reflux és az IBS tartós eltérés, legfeljebb a következményeket lehet csökkenteni, részben a megfelelő étrend-életmód révén.
Ami a "skizofréniát" illeti, nem vall bizalomra, ha ugyanarról a számítógépről különböző nemű, korú személyek nevében tesznek fel kérdéseket, ezt ön mint pszichologiát tanuló egyetemista, nyilván kitűnően megérti.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lúgosítás  2012. február 9. 23:07   #5599 

Üdvözlöm!

Lenne egy kérdésem, hátha tud segíteni!

Úgy döntöttem, hogy lúgosítani fogok, ezért vettem egy lúgosító cseppek készítményt, melyet vízzel kell elkeverni és meginni, napi 1 - 1,5 litert.

A gond az, hogy refluxos is vagyok (bár nem nagyon érzem) + barret nyelőcsövem is van (endoszkópos vizsgálattal diagnosztizálva) amire napi 1-szer, reggelente savcsökkentőt szedek.

A kérdésem az, hogy a kettő nem üti egymást? Reggeli gyógyszer után ihatom a lúgosító vizet?

Válaszát köszönöm!

Péter


Kedves Péter!

Miután sem az alkalmazni kívánt készítményt, sem az ön konkrét állapotát nem ismerem, azt javasolom, kérdezzen egy homeopatiában járatos szakembert, de kérdezze meg gastroenterologus kezelőorvosát is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

VVT süllyedés  2012. február 9. 23:01   #5598 

Tísztelt Dr.nő!

33 éves férfi vagyok és szeretném megkérdezni,hogy a vérképemben a vörösvérsejt süllyedés megfelelő eredmény-e?
vizsgálati idő 2012.02.07.


VVT süllyedésem: 1 Nor.tart. 1-12 mm/h

Köszönettel:
Tibi


Kedves Kérdező!

Kérdésére kérdéssel válaszolok: ha a normális tartomány 1-től 12-ig van, és az öné 1, akkor vajon?

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szoritás  2012. február 9. 22:59   #5597 

Tisztelt doktornő

29éves nő vagyok,soha nem iszom,nem dohányzom,nincsenek mozgás szervi problémáim,soha semmilyen komolyabb betegségem nem volt.A vérvétel alapján minden rendben van,csak a vérsüllyedésem 38,pulzusom normális,vérnyomásom kicsit alacsony 90/60 de mindig ennyi volt.Kb,2hete kezdődött a problémám,pár óra leforgása alatt.Erős nyomást érzek a bal oldalon,pár centivel a kulcs csontom alatt,szorítja az egész torkomat és a hátamon is ugyanabban a pontban,levegőt is egyre nehezebben kapok.A fájdalom állandó és nem múlik egy pillanatra sem,már alig alszom.Mivel pánikbetegségem van gyerekkorom óta,az orvosom azt mondja,hogy ez okozza az egészet.Sokszor hiperventilláltam de ilyet még soha nem éreztem,ismerem a tüneteim és tudom kezelni őket.Ön szerint is erről van szó?


Kedves Kérdező!

Lehet bordaközti idegbántalom, tüdő, mellhártya, hogy melyik, azt csak orvosi vizsgálat tudja eldönteni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

hasnyálmirigy?  2012. február 9. 22:56   #5596 

Kedves Doktornő!

Refluxot állapítottak meg nálam 1,5 éve, illetve sok savat(nyombél és enyhe nyelőcső gyulladás).Most januárban vissza mentem kontroll tükrözésre.Eredmény:negatív.
Viszont bizonyos tüneteim nem múltak semmit.
Ezek: bal bordaív alatti, illetve bal oldalon köldök melletti és egy sávban felhason köldök feletti égő,görcsös-nyomó fájdalom.Mely fekvésre enyhül, de akkor sem múlik el, álló nap tart. Nem használ rá fájdalom csillapító sem.Sokszor már elviselhetetlennek érzem ezt a fájdalmat. És alacsony a vérnyomásom is 90/60 -50.
Ezt természetesen mondtam a gasztó orvosomnak. Aki nyomban hasi UH-ra küldött és vérvételre.
UH:negatív
Vérvétel:

amiláz:57 lett tartománya ameddig normális: 5 - 100

lipáz: 32,8 tartománya :5,6 - 51,3

Glükoz: 5,6 tartománya: 3,8 - 6,0

CRP:8
Mindenem a jó tartományban van pont középen vagy ottan körül ezen kívül.

Sajnos a dokim szabira ment és csak 3 hét múlva jön vissza.

Kérem mondja el véleményét hasnyálmirigy problémától (gyulladás, más)
kell félnem?

Esetleg bármiféle tanács mi lehet ez? (Bár tudom ez nehéz így..de hátha)

Nagyon rossz így.

Köszönöm, szép estét!


Kedves Csapattag!

Önök vagy többen vannak és mindenkinek hasi panasza van, vagy egy levelező ír a legkülönfélébb neveken vagy éppen név nélkül. Sajnos, ez esetben - miután a személyes és eszközös vizsgálatok is normálisak - semmi érdemlegeset nem tudok mondani. Leleteiből hasnyálmirigy-érintettségre nem utal semmi. Ha elviselhetetlen a fájdalom, keressen fel ügyeletet!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mellkasi fájdalom  2012. február 9. 22:48   #5595 

Kedves Doktornő!
Igen, már kétszer megkerestem Önt a mellkasi, háti fájdalmammal, nehézlégzéssel, köhögéssel kapcsolatban. A pajzsmirigy vizsgálat eredménye negatív. Mindig azt érzem, főleg terhelésre, hogy a szegycsont környékén fáj, nyomás, hátfájás néha elviselhetetlen. Bal oldai oldalszúrást is gyakran érzek. Mindig nyák van a légcsövemben, köhögök, krákogok. A légcső előtti 12 mm-es nyirokcsomógyulladásra azt mondják, nem veszélyes. Az asztmámat mérsékeltnek állapította meg a tüdőgyógyász.A friss allergia-teszt 7- féle dologra 3-4 keresztes.
Már frontint ajánlott a belgyógyász , arra hivatkozva, hogy feszültség okozhatja az egészet. Nagyon el vagyok keseredve, mert gyenge vagyok, fájdalmam van, azt érzem, mintha por lenne a légcsövemben, gyakran rekedtté válok. Mit lehet tenni? Úgy érzem nem vagyok képzelt beteg. Mindent megcsinálok, jókedvvel, de a fájdalmat már nehezen viselem. És ez öt éve tart, akkor lélegeztetőgpre kerültem, akkor a szív elérte a tüdőcsücsot az ultrahang alapján. Köszönöm, ha tanácsol valamit.


Kedves Kérdező!

Jó hír, hogy a pajzsmiriggyel és a nyirokcsomóval nincs probléma, én változatlanul azt gondolom, hogy tüdőgyógyászati eredetű lehet a panasz, lehet, hogy az asztma mellett egyéb probléma is van. Javasolom, kérdezzen ezen a fórumon is tüdőgyógyásztól is. Javulást kívánok.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

fej  2012. február 9. 20:58   #5594 

Kedves Tarján Zsuzsa

18 éves vagyok és eléggé fáj,nyom a halántékom. Valamint szédelgek, megmértem a vérnyomásom normális volt 128/83 pulzus:77 Ez mitöl lehet? Front is kiválthatja? Mit lehet tenni?
Minden évben járok kivizsgálásra, magán úton,megelőzésképeen. A mostani így néz ki:
Státusz: Kp. fejl,. kp.tápl,.bőr, kp. pigmentált, a válltájékon 1-1 stria. Oedeme,icterus,cyanosis nincs. Nyh.kp.vérbő. Békés garatleletek. Conj. Kp. erezett. Kóros nycs. nem tap. Részarányos mellkas, mko. jól kitérő rekeszek. Puhasejtes alaplégzés. Norm szívhatárok. Tiszta ritmusos szívhangok,zörej nem hallható. Perif. art. tap. Has puha betap. Defense, rez., nyomásérzékenység nincs, Hepar, lien nem nagyobb. Vesetájak szabadok. Mozgásszervi eltérés, ill. neurológiai góctünet nincs.
Vizsgálat: EKG: 104/perc, sinus ritmus, kp. tengelyállás, PQ 148 msec, QRS 104 msec, QTC 382 msex átmeneti zóna V4-ben, izoelektromos ST szakaszok, III-a VF-ben neg.,a mellkasi elvezetésekben izoelektromos T hullámok
RR: 130/80Hgmm
Echocardiografia: Az aorta billentyű ép. A bal pitvar 33mm (norm. haránt <44mm, hossz <50mm). A mitrális billentyű ép. A bal kamra 34-53mm (norm. <40-55mm). A septum és a hátsó fal 9-9mm ( norm. <12mm). Jó szisztolés a diasztolés bal kamra funkcio. Segmentális falmozgászavar nincs. EF: 60% ( norm. >50%). Norm. Depplerek. PF: nincs. Organikus szívhiba nincs.
Hasi UH:
Radiologiai vélemény: A mellkasi sinusokban folyadék nem látható. A máj normál nagyságú és echoszerkezetű. Epeutak nem tágabbak. A cholecysta kp. nagyságú és falvastagságú, folyékony epét tartalmaz, kőmentes. A vesék nagysága, parenchymaja megtartott. Üregrendszeri tágulat, kő nem látható. Lép norm. méretű és echoszerkezetű. Szabályos hasi nagyerek. A mellékvesék régiója szabad. Kóros hasi terime,nagyonn nyirokcsomók nem mutathatók ki. A hólyag sima falú, echomentes. A gyomor, bélrendszer területén falmegvastagodás nem észlelhető.
teljes vérkép:
Hematológia:
WBC 5.8 G/1
RBC 5.5 T/1
HGB 157 g/1
HCT 0.47 1/1
MCV 87 f1
MCH 29 pg
MCHC 331 g/1
PLT 277 G/1
RDW-SD 40 f1
RDW-CV 14 %
PDW 13 f1
MPV 11 f1
P-LCR 34 %
NEUT 44.7 %
LYMPH 43.7 %
MONO 7.4 %
EO 3.9 %
BASO 0.3 %
NEUT absz. 2.60 G/1
LYMPH absz. 2.55 G/1
MONO absz. 0.43 G/1
EO absz. 0.23 G/1
BASO absz. 0.02 G/1
Vvt süllyedési sebesség 6 mm/óra

Klinikai kémia
Glukóz 5.8 mmol/l
Karbamid 3.9 mmol/l
Kreatinin 79 umol/l
Húgysav 282 umol/l
Nátrium,szérum 142 mmol/l
Kálium,szérum 4.4 mmol/l
Klorid 103 mmol/l
* Vas 28.9 umol/l ref: (10.6-28.3)
Totál transzferrin 2.67 g/l
Összkoleszterin 4.8 mmol/l
HDL-Koleszterin,direkt 1.24 mmol/l
LDL-Koleszterin 2.82 mmol/l
Triglicerid 1.62 mmol/l
GOT (ASAT) 17 U/l
GPT (ALAT) 17 U/l
GGT 19 U/l
Totál bilirubin 12 umol/l <17
Konjugált bilirubin 4 umol/l <5
Alkalitikus foszfatáz 58 U/l
C reaktiv fehérje ultraszenzitív 1.81 mg/l

Endokrinológia
TSH 1,7 ulU/ml 0,35-4,94
Köszönöm a válaszát!


Kedves Csapattag!

A fejfájás és olykor a szédülés is ilyen hideg szeles időben gyakori, nem jelent komoly bajt, a fej és nyak a hidegben reagálhat így az időjárásra.
Vizsgálati és laborleleteihez gratulálok, bár nem tudom, miért osztotta meg velem.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

fej  2012. február 9. 17:22   #5593 

Kedves Doktor Nő!

2-3 napja tartó gyenge halántéktáji fájdalmam van,más tünetem nincs.
Mennyire kell ennek jelentőséget tulajdonítani? Állhat komoly dolog a háttérben?

Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Önmagában valószínűleg nem komoly, de a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

KATA  2012. február 9. 16:48   #5592 

T . Doktornő! Megszeretném kérdezni,hogy ha az altatóval / 15 mgDormicum/ együtt veszem be a nyugtatót este /Frontin/ , okozhat-e igy együtt sziv problémát? Alacsony a vérnyomásom, magas a pulzusom, fáradékony vagyok,időnként szúr a bal oldalam. Nem tudok gyógyszer nélkül aludni, a nappali stressz miatt nyugtató is kell,mert nagyon feszült vagyok. A kiváltó okokon nem igazán tudok sajnos egyenlőre változtatni. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel Katalin


Kedves Katalin!

Elvileg a Dormicum önmagában is okozhat szívproblémát, és talán az esti nyugtató felesleges altató mellé. Javasolom,hogy ezeket a kérdéseket beszélje meg kezelőorvosával is.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

orhidea  2012. február 9. 16:42   #5591 

Tisztelt Dr.nő!

Okoz -e gondot ,ha a vérnyomásom 115/70 ,de van amikor 140/90 , de a pulzusom csak 60 mindkét értéknél??E mellett szedek gyógyszert.

Üdvözlettel:Erika


Kedves Erika!

Ez semmiféle gondot nem okoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Terhesség- mitralis prolapsus  2012. február 9. 16:39   #5590 

Kedves Doktornő! Mitralis prolapsus okozta magas pulzus miatt Nebilet tablettát szedek ( napi 2x 1/2 tbl). Kisbabát szeretnénk, így másik gyógyszert kellene szednem, mert a leírtak szerint a Nebilet nem szedhető terhességben. Korábban kardiológiai rendelésen a Betaloc-ot javasolták, azonban azt nagyon nem bírtam, folyamatosan aludtam volna, szédültem tőle..stb. Van esetleg javaslata, hogy mire lehetne lecserélni a Nebilet tablettát, ami viszonylag biztonságosan szedhető terhességben?
Előre is köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel:
Andrea


Kedves Andrea!

A mitralis prolapsus társulhat magas pulzusszámmal, bár ez nem szükségszerű. Ami kérdését illeti, mind a Nebilet, mind a Betaloc, sőt az összes ún. beta-blockolók ellenjavalltak terhesség idején, mert árthatnak a magzatnak. A magas pulzusszám önmagában kellemetlen, de nem okvetlenül kell gyógyszert szedni emiatt. Éljen fizikailag aktív életet (persze szánjon időt a pihenésre is), ez jót fog tenni a nyugalmi pulzusszámnak.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szgyula35  2012. február 9. 16:21   #5589 

2002- ben pitvar fibriláció lépett fel nálam. A kardióverzió előkészitéséhez cordarone - t alkalmaztak ettől helyre állt az aritmia. A cordarone-t azóta is szedem napi 200 mg.-t. 2004-ben pajzsmirigy probléma jelenkezett amire methotyrin-t szedek napi 5 mg-t. Táplálék kiegészítőként 100 mg. Q-10-t szedek. A kezdeti magasabb vérnyomásom átlag 125/75-re csökkent, a pulzusom a korábbi 100-110-ről évek óta 55- 65- re esett. A 2011. augusztusban mért holter vizsgálat 72 db. extrasziszt. mért.
Jelenleg prolaktin enyhe emelkedése ( 880 ) miatt felmerült, hogy ennyi idő után nem lenne e célszerű felhagyni a cordarone és mellékhatása miatt szedett methotyrin szedésével. Annál is inkább, mert a vérképben a fehér és vörösvértest az alsó határon van. Azért fordúlok most Önhöz, mert a kezelőorvosom, csak távolabbi időben érhető el.
Tudna-e Ön esetleg helyettesítő gyógyszert javasolni, ha feltétlen kell.

Tisztelettel várom válaszát !


Kedves Kérdező!

A Cordarone tartós szedése csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett folytatható, az ön által említett pajzsmirigy működési zavaron kívül egyéb (pl. szemészeti) mellékhatása is lehet. Nem tudom, milyen alapon alakult ki a pitvarfibrilláció, a megelőzésnél ezt is figyelembe kell venni. Mindenképpen konzultáljon kardiológussal, korábbi leleteinek bemutatásával, ha kezelőorvosa csak sokára érhető el.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

EKG  2012. február 9. 16:09   #5588 

Kedves Doktornő!
Ma voltam EKG-n és nagyon kíváncsi vagyok mi mit jelent, csak egy hét múlva megyek vissza az orvoshoz:) Panaszom nincs, foglalkozás egészségügyi vizsgálat miatt mentem, de kicsit meglepett az eredmény, kíváncsi vagyok jelent-e ez valami problémát?

Az elemzett szakaszon (16 sec, 21 ütés) sinusritmus, mellett kóros elváltozás: rövid PQ idő, nem determinált eltérés: QRS meredek tengelyállás. Kézzel írva: (nem tudom jól olvasom-e..) Sr, meredek tengelyállás HK,80/(nem tudom kiolvasni, ez a szívverés ha jól tudm) norm rep.
HR: 80, Pd: 74 ms, PQ: 92 ms, QRS: 94 ms, QT: 384 ms, QTc:443 ms, Pax: -2, QRS ax: 93 meredek, T ax: 50, QRS-T ax(3D): 56

Köszönöm szépen a segítséget, szép napot kívánok!
Eszter


Kedves Eszter!

Az ingerület átvezetése a szokásosnál kissé rövidebb, de ez semmi érdemlegeset nem jelent, az egyéb leírt adatok normalisak.
Nagyon szívesen, önnek is!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

cin cin  2012. február 9. 16:06   #5587 

Nyersrépát ettem, és észrevettem az egyiket megrágta egy egér valószínűleg.
Elkaphatok valamit? Megmostam amit ettem, meg lehámoztam, de nincs lépem és kaptam egy csomó kemót 2 éve.
Lehet bajom, vagy csak túlaggódok megint?


Kedves Kérdező!

Nem hiszem, hogy bármi baja töténhetne.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mitol  2012. február 9. 11:45   #5586 

Tisztelt Dr No!
Tegnap voltam egy altalanos kivizsgalason,ahol ekg is csinaltak es doktorom szerint gyors szivveresem van.Mivel pajzsmirigy alulmukodesem van,o azt mondta hogy lehet hogy ettol.Kaptam beutalot endokrinologushoz.Erdekelne hogy mennyire veszeljes a gyors szivveres?30 eves leszek.Amit eszrevettem,hogy neha felebredek es nagyon ver a szivem,fulladok majd keresztul megy rajtam.Ejszakankent nagyon izzadok ami eddig nem volt jellemzo.
Koszonom a valaszat elore is!
Udvozlettel Krisztina.


Kedves Krisztina!

A pajzsmirigy-betegség (a túlműködés) okozhat gyors szívverést, az, hogy ez mennyire "veszélyes", függ a kiváltó októl, illetve attól, hogy mennyire gyors.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

megnyugtatás  2012. február 9. 11:41   #5585 

Kedved Doktornő!

Voltam kardiologusnál pánikbetegségem miatt, h kizárjuk a szív eredetet, ott mindent a legnagyobb rendben találtam, a főorvosúr azzal nyugtatott, hogy ha keresne se találna semmit. (volt még terhelélses ekg, meg sima,meg vérkép). A vérnyomásom magasabb volt ott, 140/90, de ha itthon mérem 128-138/80-90. Ma reggel is megmértem, mert azt ajánlotta, hogy mérjem egy hétig, és a reggeli érték 111/81? ez nagyon alacsonynak számít vagy a vérnyomás ilyen gyorsan változik?


Kedves Kérdező!

A vérnyomás bizonyos határok között folyamatosan változik, és a 111/81 érték nem számít alacsonynak nyugalomban.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

megnézium tabletta  2012. február 9. 10:07   #5584 

Kedves Tarján doktornő, korábban ajánlotta, hogy szívbedobbanásra szedjek Mg tablettát...két hete szedem, és szinte el is múlt...persze néha még be-bedobban...de már alig...Azt szeretném megtudni, hogy meddig szedhetem..és mennyi szünet után ujra meddig ? 500mg-os magnesi citrici a neve.... köszönöm: Gábor


Kedves Gábor!

Örülök, hogy használt a panaszokra, ebben a mennyiségben korlátozás nélküli ideig szedhető. További jó egészséget kívánok4

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

rossz közérzet  2012. február 9. 10:05   #5583 

Doktornő, 71 éves nő vagyok. Nagyon régóta magasvérnyomással küzdök...kb.140-nél jó a közérzetem alatta, felette nem ... 10 éve volt egy enyhe szívinfarktusom, majd 3 eret kicseréltek a szivemnél. Tegnap olyan rossz volt a közérzetem.Melegfront volt....egész nap gyenge voltam...a vérnyomásom 140 volt...de mégis...sokat feküdnöm kellett...amúgy energikus vagyok... Azt szeretném megtudni, hogy tehetek-e bármit ez ellen, hogy jobban érezzem a melegfrontoknál magamat...a felett, hogy iszok bőven...és sokat pihenek...de a közérzetem mégis rossz...

Köszönöm a válaszát! Juli néni


Kedves Juli néni!

Sajnos, a frontok az arra érzékeny embereknél sok panaszt okoznak. Csodaszer sajnos nincs. Igyekezni kell felkészülni a meteorologia alapján, valóban kellő mennyiségű folyadékot fogyasztani és nem túl megerőltetően, de mozogni lehetőleg.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

légzés arytmia  2012. február 8. 20:38   #5582 

Kedves Doktornő

A 12 éves kislányommal voltunk kardiológián ,a panaszunk az volt hogy a szíve szabálytalanul össze vissza ver ,hol lassan hol gyorsan, és sokszor érez fájdalmat a bal oldalon a mellkasán .Légzési arrytmiát állapítottak meg , és még az van a leleten ,hogy accidentális zörej . Sajnos a mai napig nem tudtam meg ,hogy a légzés arrytmia kezelhető e, vagy van e a szívre valamilyen rossz hatással.Ma voltunk a házi orvosnál mert homloküreg gyulladást állapított meg, és sumamedet írt fel , olvastam a betegtájékoztatót és azt írta nem lehet szedni ha valamilyen szívbetegség , vagy szabálytalan szívverés problémánk van .Ez betegség ?Szedheti a készítményt? Ha tudna pár mondattal segíteni azt megköszönném.

Tisztelettel:Végh Veronika


Kedves Veronika!

A légzési aritmia nem betegség, a vegetatív idegrendszer okozta olyan eltérés, hogy belégzéskor gyorsabb, kilégzéskor lassúbb a szívverés, Semmilyen kóros jelentősége nincs, és semmilyen korlátozást nem indokol, tehát a gyógyszert nyugodtan szedheti. Az accidentalis zörej pedig azt jelenti, hogy gyorsabb vérkeringés miatt hallható a vér áramlása, de ennek hátterében nem áll kardiológiai elváltozás.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Bélzörejek  2012. február 8. 20:32   #5581 

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

22 éves, férfi vagyok. kb 2 évvel ezelőtt állandó, étkezéstől szinte teljesen független, bélzörejek, hangos bélmozgások zavarják mindennapjaimat. Szinte gyerekkoromtól kezdve gyümölcs és zöldség nélkül étkeztem, 3-4 volt hogy 5 naponta székeltem csupán. Volt ősszel egy hasmenéses néhány napom, azóta 3-4 liter folyadékot fogyasztok, több gyümölcsöt is, a székletem gyakoribb lett, de sosem kemény, laza, darabos állagú. Gyakran szeles vagyok, ami már-már rothadás szaggal jár együtt.
Mire gondol, kell ezzel komolyabban foglalkoznom?
Üdvözlettel és tisztelettel,
P. Péter


Kedves Péter!

Valószínűleg irritabilis bél szindromája van, ki kell tapasztalnia, hogy melyik étel okozza leginkább a tüneteit. Ha nagyon zavarja, érdemes kivizsgálni azt is, nincs-e étel-allergiája vagy intolerantiája, ha igen, akkor azokat kell kiküszöbölnie.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 280. oldal következő oldal