Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 275. oldal következő oldal
Gabriella  2012. február 2. 20:52   #5500 

Tisztelt Doktornő!
Kérdésem az alábbi lenne. Férjem magas vérnyomásra és szívritmuszavarra szed gyógyszereket. 45 éves 132 kg. és ez a problémája. Szeretné kipróbálni a ZEATAX nevű készítményt, csak nem vagyunk tisztába, hogy ezt lehetne- e neki szedni. Kérem a doktornő véleményét. Ha esetleg ezt nem szedhetné kérem ajánljon valami hatásos szert, mert nagyon le kellene neki fogyni. Köszönöm. Tisztelettel. Gabriella.


Kedves Gabriella!

Mint a tájékoztató is írja, ha valaki szed egyéb gyógyszereket, akkor a Zeatax szedését a kezelőorvossal kell megbeszélni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gombóc  2012. február 2. 19:30   #5499 

Tisztelt Doktornő!

Kérem segítsen! Hogyan lehet, hogy most megállapítottak mitralis mellső vitorla kissé megvastagodott I. fokú insuff-al. Egy évvel ezelőtt vizsgáltak szívultrahangon ott nem találtak semmi ilyesmit. Ha jól tudom ez nem egy év alatt fejlődik ki!? Kinek higgyek?

Köszönettel: Marcsi


Kedves Kérdező!

Ez olyan minimalis eltérés, hogy gyakorlatilag nincs különbség a két lelet között. Az ultrahang-készülékek érzékenysége eltérő lehet, de ennek a mostani leletnek sincs semmi kezelési vonzata.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

prakker64  2012. február 2. 19:28   #5498 

Kedves Doktornő!

A Holter eredményem: mindvégig sinus ritmus. Nappal gyakori sinus tachycardiák(130/min.)Diurnais ritmus megtartott.Hajnalban két alkalommal blockolt SV ES, melyek 2000 msec pause-t okoznak. Kamrai ritmuszavar nem volt.
A szívuh lelet: Megtartott systolés bal kamra functio,jó falmozgások,norm. üregi méretek.
Normal bal pitvar, ép septum.ép 3 tasakos aorta bill.insuff.nincs
Mitralis mellső vitorla kissé mystomatosusan megvastagodott, jelzetten prolabál, I fokú mitralis insuff látható. Pulmonary: ép bill. insuff nincs
Tricuspid: ép bill. jelzett TI

Mindezek nem jelentenek problémát? Van valmi teendő ezzel?

Válasát előre is megköszönöm!

Üdvözlettel:Brigitta


Kedves Brigitta!

Ezek pont olyan eredmények, mint amit korábban leírt. Semmi új probléma vagy teendő nincs.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hasi szúrkálás  2012. február 2. 17:15   #5497 

Tisztelt Doktor Nő!

Olyan problémával fordulok önökhöz hogy körülbelül egy 10 hónapja, ritkán de napi rendszerességgel előfordul hogy bal oldalt a bordaívtól lefele egészen a has aljáig, elől és hátul itt-ott szúró érzés jelentkezik, van amikor nyugalmi helyzetben magától, az utóbbi időben viszont amikor fordulok egyet az ágyban, vagy felkelek 1-2 óra ülés után akkor egy ideig lokalizált helyen szúrkál, a bal köldököm mellett, oldalt a vesémnél, vagy akár bal oldalt hátul vagy a gyomromnál. Nem nagy fájdalom. Voltam többször szakrendelésen, tavaly egy hasi UH-t is elvégeztek az nem mutatott ki semmit, 2 hónapja volt egy laborvizsgálat pajzsmirigyre és általános dolgokra vonatkozóan az sem mutatott ki semmit és lesz egy kilégzéses vizsgálatom is hamarosan. Érdekes hogy sokszor ugyanazokon a helyeken fáj, néha meg máshol is. Rengeteget ülök egy helyben és keveset mozgok, de vannak hetek amikor sokat mozgok és azokon sem tűnik ez el. A kérdésem az lenne hogy ha lenne valami komolyabb elváltozás, ami miatt aggódhatnék, az már kiütközött volna a laborvizsgálaton vagy tavaly az UH-n? Mitől lehet ez? Azért aggódom kicsit, mert nem múlt eddig el, lehet okom aggódásra? Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

A leírás alapján az, hogy hónapok óta tart, a kivizsgálások semmi kórosat nem mutattak, arra utal, hogy valami ártalmatlan dologról, például izomhúzódásról lehet szó.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Edit  2012. február 2. 15:29   #5496 

Kérdésem , hogy véralvadás gátló ( Clexán ) alkalmazás mellett lehet inni és ha lehet mennyi Dr. Steinberger Bio Gránátalmalevet, amit vérrögösödés ellen ajánlottak?
Köszönettel: Edit


Kedves Cydonia-Edit!

Ezt is kérdezze meg a kezelőorvostól!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Clexán  2012. február 2. 15:27   #5495 

Tisztelt Doktornő !

Édesapám 5 évig Syncumart szedett, majd maeléna miatt októberben elvették. Most (2012. 01.31) helyette Clexánt kapott , ezzel mennyi időnként kell INR és protrombin szint ellenőrzést végezni ?
Ezt meddig kell alkalmazni? minden hónapban 1x10 napig kell , vagy folyamatosan minden nap? és élete végéig? , vagy majd át kell állni másra esetleg , vissza a Syncumárra? Esetleg kapható mátr M.-on Apixaban , rivaroxaban?
Köszönettel: Cydonia


Kedves Cydonia!

A Clexán alkalmazása alatt az INR illetve prothrombin vizsgálatának nincs értelme, mert ez más hatású vegyület. Az alkalmazás tartamáról, egyéb kezelésre való át- vagy visszatérésről édesapja kezelőorvosát kérdezze.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aniko1976  2012. február 2. 15:24   #5494 

Kedves Doktornő.2009októberében elmentem az idegosztályra mert fájt az arcom és szédültem.Elkültek mri vizsgálatra melynek eredménye a jobb oldalon a temporalis szarv előtt,ill a nucleus caudatus corpusában egy egy7mm es a frontalis szarv ellőtt egy10x4x4 mmes nagyságú t2 súlyozott és flair képeken magas jelintenzitású góc látható.Majd készült nyaki ultrahang carotisokban enyhe érfalegyenletlenség.Az áramlás a carotisokban megtartott.EMG eredménye enyhe demyelinisatios jellegű látóérendszeri működési zavar.Azóta készült újabb mri változatlan gócokat ír.Azóta refluxom is van,allergia aszma .Sokszor fáj a mellkasom de a héten voltam a háziorvosomnál aki azt mondta ,hogy ez most váz és izomrendszeri dolog kaptam rá sirdaludot zalidart .Most már a hátam fáj,a neurológusnál már mondtam ő nem mondott rá semmit.Annak idején nootropilt és aspirin prosetet kaptam amitől a szédülésem az elmúlt .Visszaszoktam járni évente a neurológushoz aki megint csak mri vizsgálatra küld .Doktornő szeretném tudni ez a sokfajta betegség összefüggésbe vannak e a gócokkal,félek nem e autóimmunbeteg vagyok mert a neurológus azt mondta,hogy vagy sm,varticuális ,autóimmunbetegség állhat a háttérben de 2009 óta nem tudta eldönteni.Válaszát előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Ha részletes vizsgálatok nem tudják egyértelműen eldönteni, akkor gondolhatja, hogy sajnos én látatlanban még kevésbé tudom megmondani panaszainak az okát. Kérjen kontrollvizsgálatot kezelőorvosától.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

fájdalom  2012. február 2. 15:20   #5493 

Kedves drnő!

Már egy ideje,fel-fellobban egy fájdalom bennem.Bal oldalt érzek szúró féjdalmat,hátul is fáj,de kisugárzik előre is.Ha nyújtózom,vagy felállok,némileg csökken.A köldük vonalában érzem,ha a kezemmel megfogom az oldalamat,körülbelül az a terület,elöl is és hátul is.
Mi lehet ez?Szervi eredetű,vagy esetleg vmi bélpanasz,nem tudom.Pici a lányom ezért nem igazán tudok orvoshoz menni.
Köszönöm!
Krisz!


Kedves Krisz!

Látatlanban nehéz megmondani, de ez leginkább mozgásszervi (gerinc, izomzat) eredetűnek tűnik. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Bea35  2012. február 2. 12:31   #5492 

Tisztelt Doktornő! A következő 24 órás EKG eredményt kaptam amit szeretném ha segítene megérteni mit jelent.összesen:117936(23:41 perc alatt),ennek 99,23%normál ütés,Ves:0,38%,SVes:0,13%, ismeretlen:0.25%, EKG domináns ritmusa szinusz ritmus.Az átlagos szivfrekvencia(30mp átlagok alapján)24 órára:82/p,nappal 83/p, éjjel70/p, reggel 86/p,maximális szívfrek. 151/p,minimális:58/p.Asystolia nem található. Supraventrikuláris ektópia:viszonylag gyakori SVES ütések és Sv tachycardia/paroxizmus.Vertikuláris ektópia:viszonylag gyakori VES ütések.1 perc alatt előforduló Ves ütések száma:13St eltérések:Az ST60 átlagértéke 24 órára stA=0,08 stB=0,07 stC=0.09 A teljes ischémiás terhelés stA=00:00 stB=00:00 stC=00:00 az iscehmias események száma 0 HRV:átlagos RR távolság721ms.A 24 órás HRVTi 41,SDNN 134 QTmaximum439ms QTc maximum 553ms segítségét előre is köszönöm Tisztelettel:Enyedyné Tóth Beatrix


Kedves Beatrix!

A 24 órás vizsgálat során az esetek több mint 99%-ban normális ritmus, a fennmaradó részben jóindulatú extrasystolia látható (kamrai illetve pitvari). Átlagos pulzusszáma: 82 (nappal 83, éjjel 70), legmagasabb 151, legalacsonyabb 58. Egyszóval semmi rossz nincs rajta :)


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

julianna  2012. február 2. 11:21   #5491 

TISZTELT DR.NŐ!

Olyan kérdéssel kéréssel fordulnék ,hogy édes apám 48 éves kb 15 éve sziv-és cukor beteg valamint magas vérnyomás beteg multhét csütörtökön a diabetologus Dr Úr
a vérképe alapján azt álapitotta meg hogy a vese a keratinin nevű vegy.. nem jól szűri le és 550 es értékű volt ezért korházi ellátásra berendelte már egy hete kapja az infuziót de nem nagyon csökkent az érték.. az orvos dializist tanácsol.. ÖN szerint belemenjünk mert az interneten olyan cikket olvastam melyben 700-as értéktől kezdik el a dializist...és kiváncsi vagyok egy más specialista orvos tanácsára is! Előre is nagyon köszönöm Dr nő válaszát!


Kedves Kérdező!

Nem vagyok ezen a területen igazán jártas, de nem vagyok biztos benne, hogy mereven ragaszkodni kell bizonyos számértékekhez, inkább a klinikai összkép alapján kell dönteni.Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

epekő  2012. február 2. 11:18   #5490 

Tisztelt Doktor Nő!

A hasi ultrahang apró kis epeköveket állapított meg nálam, az epevezetékben nincs kő. Panaszom, görcseim még nem voltak, az étkezésemre, amennyire tudok, figyelek, Műtétre nem akarok gondolni, pláne, hogy még problémát sem okozott. A kérdésem az volna, hogy naponta egy kevés fekete retket ehetnék-e, vagy esetleg elindíthatja a köveket, és rosszabbul járhatok, ha görcsöt okozna?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Dóra


Kedves Dóra!

Ez egyénileg változó lehet, nincsenek merev szabályok, ki kell próbálni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

labor lelet folytatás  2012. február 2. 06:31   #5489 

Ezek az értékek nálam, kizárják a vérszegénységet, vérzékenységet? Illetve vastagbélgyulladást és vagy esetleg a daganatot?

RBC 5.11 T/l
WBC 5.90 G/l
HGB 153 g/L
PLT 205 G/l
MCV 92.8 fL


Kedves Kérdező!

Két kérdésére a válaszok: 1. igen, 2. nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

labor lelet folytatás  2012. február 2. 06:30   #5488 

Tisztelt Dr. Nő!


Nem volt vizeletvizsgálat, úgy látszik a háziorvosnak nem volt fontos, bár jó lett volna. Majd megyek edokrinnológiára, mert lehet a pajzsmirígyemmel van gond. Akkor gondolom lesz megint vérvétel, és vizelet is. köszönöm.


Kedves Kérdező!

Szívesen.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

combizomgörcs  2012. február 2. 06:28   #5487 

Tisztelt doktornő.Férjem 50 éves,4 éve inzulinos cukorbeteg.Nagyon sokat,napi 14-15 órát dolgozik,amely állómunka.Szerintem keveset,maximum 2 liter folyadékot iszik,miközben már hajnal kettő körül indul dolgozni.Napközben amikor dolgozik,nem fáj a lába,ám este amikor lefekszik,fájdalmas izomgörcsei vannak a jobb elülső combizmában,és ma átterjedt a bal lábszár elejére is.Közben fázik,rázza a hideg.egyszerü kézkrémmel masziroztam,és hamar multak a görcsök.Magne B 6-ot vettünk a patikában,melyből esténként 1 szemet vesz be.De sajnos ez nem eléggé hatásos.Ma kb 16 órát dolgozott,végig állva.A lábai melegek,nem tünik érszükületesnek,és visszere is kevés van.Napközben nincs is panasza.De rossz látnom,ahogy este szenved.Legyen szives tanácsot adni,hogyan segithetnék,és mi lehet az ok?Ösztönzöm,hogy menjen el a háziorvosához,de eddig nem nagyon sikerült meggyőznöm.Köszönettel:Kovácsné


Kedves Kérdező!

A panasz lehet részben a megterhelő állómunkától, de szerepe lehet benne cukorbetegség okozta idegbántalomnak is. Mindenképpen forduljanak kezelőorvosukhoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mi lehet  2012. február 2. 06:25   #5486 

Tisztelt Doktor nő,
nem tudom hova forduljak a problémámmal.
32 hetes terhes vagyok. Kb. a gterhességem 20.hetétől a nyelvemen érdekes foltok vannak - két oldalt és a hegyén. Fehér szegéllyel körülvett foltokról van szó, amelyek bizonyos izekre - főleg a savanykás izekre nagyon érzékenyek, azaz fájnak. Lényegében igy vetem észre. éha mintha kicsit elmulnának, néha tele van az egész nyelvem ldala hegye. Megpróbálok róla képet küleni. Kérem segitsen mi lehet ez? Milyen orvoshoz forduljak vele? Valami komoly bajom van?

http://kepfeltoltes.hu/view/120201/P2010797_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/120201/P2010799_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/120201/P2010804_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Kedves Kérdező!

Ez térképnyelv lehet, bővebbet olvashat róla az alábbi linken:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6204/a-terkepnyelv

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

reflux  2012. február 1. 19:50   #5485 

Jó napot Kedves Doktornő!

27 éves nő vagyok több mint egy éve születem. Tavaly decemberben epekőműtétem volt. 4 hónapja gasztrón refluxot állapítottak meg nálam. (tükrözés nem volt, gondolom az epeműtét miatt, ugyanis ercp-n akkor voltam). Szóval a refluxra Gelbrát írtak nekem, amit napi egyesével szedek. Az utóbbi napokban azonban érzem a torkomban az a sütő érzést, sav nem jön fel. Az lenne a kérdésem, hogy gyógyszer mellett hogy lehetséges ez? Próbáljak lúgosítani, vagy esetleg kevés a gyógyszer adag? Mit tanácsol?
Az orvoshoz egyelőre nem tudok menni, mert a kislányommal vagyok itthon, és félek egy esetleges tükrözéstől. Ön szerint lehet valami komolyabb, vagy okozhatja stressz, így hogy gyógyszert szedek? Gyógyszer mellett is károsodhat a nyelőcső?
Válaszát előre is nagyon köszönöm

Ági


Kedves Ági!

Én ezt látatlanban nem tudom önnek megmondani, de kísérletezés helyett beszéljen telefonon kezelőorvosával, ha elmenni nem tud hozzá.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

ambuláns lap  2012. február 1. 19:48   #5484 

Tisztelt Dr.Nő.
Ma voltam kardio kivizsgáláson (ekg,szív UH.)

A lelet tartalma:

Státusz:
Cor: ritmusos ,tachycard.szívhangok,zörej nem hallható.Pulmo: érdes légzés,pangás nem hallható.
Abdomen:puha ,betapintható,nyomásérzékenységet nem jelez.
RR:140/90 Hgmm. Sp:0:99 %
EKG: sr., 130/ min R.nem.dev., repol. zavar nem látható
Alszár ödéma nem tapintható.


Vizsgálati eredmények:

Echocardiographia: hyperkinetikus keringés,
Aogyök: 28mm-es,benne 18mm-re szeparálódó ao. billenytü. A bal pitvar:35mm. JK:20/30mm Mitralis mellső prolabál a bal felé. Septum,HF szinkron jól mozog. Septum:7mm HF:8mm,Ds:33mm, Dd:55mm, EF:70%,Fs: 40%,
Csúcsi nagyüregü felvételen: az intraartriális szeptum foraman ovale magasságában elvékonyodik ,rajta shuntáramlás nem detektálható.
Jelenleg szegmentális falmozgás zavar nem látható.
Mitralis E: 0,78m/sec ,
A:0,94m/ sec, DT.: 137m/sec, Billentyü síkja alatt I.foku regurg.
BK-i kiáramlási seb: 1,0m/sec, CW-vel:1,4m/sec. AI.nincs.
Sec TI. I. fokú .számitott JK-i syst. nyomás 34 hgmm.
Vélemény: hyperkinetikus. keringés, megtartott BK syst.funkció,relax .Zavar,MPS,MI.I.sec TI.I.

Diagnozis.
R0000 Tachycardia,k.m.n.
I3410 A kéthegyü billentyü prolapsusa


Jelenleg Holter ekg van felhelyezve amit holnap reggel vesznek le!

Kérem irja meg hogy mit jelent a lelet tartalma .

Előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Semmi rosszat, a többit holnap kardiológusa majd elmondja önnek.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Üdvözletem  2012. február 1. 19:46   #5483 

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa

A mai nap folyamán a vérközpontban vért szerettem volna adni a vérnyomás érték 128/78 volt s a pulzusszám 144 , nem engedték hogy adjak vért de magyarázatot sem adtak hogy miért .
Most ahogy hazajöttem olvastam kicsit a pulzus értékről , s nem tudom mi tévő legyek forduljak orvoshoz ? Tény ami tény kicsit féltem az egész véradástól de egy ismerősömnek szüksége van rá, műtéti beavatkozás miatt .Lehet e hogy csak azért emelkedett meg ennyire a pulzusszám hogy kicsit stresszes voltam ?


Előre is köszönöm a válaszát , s megértését .
Tisztelettel.
Dr.Kovács József


Tisztelt Kérdező!

A 144-es pulzusszám felveti, hogy esetleg nem csak szapora, hanem rendszertelen, aritmiás is a szívműködése. Forduljon kardiológushoz!Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

GOD,Pánikbetegség  2012. február 1. 19:44   #5482 

Tisztelt Doktornő!
Pánikbeteg vagyok , nem tudom írtam-e már önnek 18 éves vagyok az utóbbi 3 héten 3 EKG-t csináltak ezekkel az eredményekkel!1.mérés
RR:130/70 P:70/min
EKG:sr.,kp tg állás,norm átvez.idők,I-II-a VF-ben aspec. intraventr.vez.zvar egyebekben szab.QRS,ie.ST-k, ép repol

2.mérés
RR:140/80 P:87/min
EKG:78 min S.R Norm. PQ.Inkomplett JTSZB.I.e ST-k.Szab.repol.

3.mérés
RR:140/80
EKg:80/85/min sinus rutmus,PQ:0.16\", kp.tengelyállás. ép ingerületveztetés,zavartlan repol

A kérdésem az lenne hogy a sok szorongás (generizált szorongás) rosszat tesz a szívemnek nem viseli meg nagyon?? , néha gyorsan ver néha lassan mikor oda nyúlok a pulzusomhoz.
Ezeken az eredményeken van okom aggódni??
Ezeket 3 külön orvos csinálta, szükséges lenne még egy Szívultrahang esetleg?
Vért is vettem és abban sem találtak semmi eltérőt!
Köszönöm válaszát
Róbert


Kedves Róbert!

A szívének semmi baja, kezeltesse a pánikbetegségét.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gyerekválalás  2012. február 1. 15:12   #5481 

tisztelt doktornő! már a mai nap irtam önnek hogy szeretnénk gyereket a férjemmel csak a laborértékei roszak tetszett is válaszolni csak azt szeretném tudni hogy azért próbálkozhatunk a gyerekkel?


Kedves Kérdező!

Nem az lenne a fontos, hogy a férje egészséges-e? Arra is gondolt, hogy a gyereket fel is kell nevelni?


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 275. oldal következő oldal