Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 264. oldal következő oldal
tanácstalanság  2012. január 16. 18:01   #5280 

Tisztelt Doktornő!
Lassan 3 hete tartó panaszaim vannak: folyamatos hasfájás (ülve kissé tompább, állva szúró), gyakran felegyenesedni sem tudok, étvágyam abszolút nincs, olyan, mintha degeszre ettem volna magam, ha pedig mégis eszek, utána 10-15 perces hányingerrel küzdök. 5 napot kórházban töltöttem megfigyelés miatt, 3 hasi és egy hüvelyi ultrahangon is túl vagyok, valamint 3 vérvételen és 5 vizeletvizsgálaton is. Eddig minden negatív, minden normális, a tünetek mégis megmaradtak. A kezelőorvosom is tanácstalan, már a savlekötőtől kezdve a puffadásgátlón át a probiotikumokig mindennel próbálkoztunk, mégsem érzek változást. Ön szerint mi lehet ez, vagy mivel lehetne még próbálkozni?
Válaszát előre is köszönöm!
Eszter


Kedves Eszter!

Az eddig leírt, elvégzett vizsgálatok semmit sem mondanak a gyomorról, belekről, lehet, hogy ott van a baj, tehát azt javasolom, forduljon gastroenterologushoz.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

?  2012. január 16. 16:38   #5279 

Tisztelt Doktor Nő!

Egy 35 éves férfi vagyok. Kilenc éve megállípították hogy VPV syndromám van. Azért fordultam orvoshot mert sokszor szédültem és szívdobogást éreztem naponta több alkalommal. Kicsit jobban odafigyeltem a szívritmusomra és kiderült hogy nekem nem pörög fel mint ahogy az említett betegségben szenvedőknek, hanem két dobbanás közé egy beütés történik, majt megvárja ameddig a következő ütenek kell jönni. Azóta többször is voltam kivizsgáláson mindenütt megállapították hogy, a vérnyomásom normális (130/80) az ultrahankok eredménye is mindig tökéletes. 24 órás EKG-n vol hogy ki tudták mutatni a rendellenességet.
Terhelésre el szokott múlni a panasz. Terheléses EKG tökéletes lett.
Azonban ha éppen olyan akkor napokig érzem hogy valami nem stimmel, de EKG-n ha akkor mérik is nehezen tudják regisztrálni. Jelenleg isoptin sr 120 -at szedek napi kettőt reggel és este. Szerintem azalapján amit produkál a szervezetem ez nem VPV. A legutolsó helyen is ezt feltételezték és javasolták mennyek el gaztroenerologushoz. Most nem tudom mi legyenn de nagyon zavaró és bosszantó, hogy folyamatosan visszatérően érzem a tüneteket.

Tisztelettel:

Mátyás


Kedves Mátyás!

Azt látatlanban nem tudom megítélni, hogy önnek WPW-szindromája van-e, ennek eldöntésére és a ritmuszavar mibenlétének megítélésére
kardiológiai vizsgálat szükséges. A gastroenterologia felvetését nem értem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Dunnya2  2012. január 16. 16:34   #5278 

Kedves Doktornő!
Édesanyámnak nagydózisú B12 vitaminra van szüksége a vészes vérszegénysége miatt. A Milgamma és a B-vit komplex készítményektől nagyon erősen viszket, kiütéses lesz. Ha injekcióban kapná, akkor is fellépne ez az allergia?
Érdeklődöm, hogy ha valamilyen allergia elleni készítményt szedne esetleg a vitamin mellé, akkor ezzel kordában tartható-e ez az allergiás reakciója? Ha igen, Ön melyik allergia ell. szert ajánlja?
Válaszát előre is nagyon köszönöm
Éva


Kedves Éva!

Az allergia nem függ a gyógyszer formájától, ha édesanyja biztosan allergiás, akkor ellenjavallt a B12 adása. Ezt mindenkléppen tisztázni kell az alkalmazás előtt.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

:)  2012. január 16. 12:51   #5277 

Tisztelt Doktor NŐ!

Elnézést kérek hogy már megint írok csak annyit szeretnék még hogy veszélyes e kissé megvastagodott szívizomzat és kissé csökkent bal kamra funkció. Mitől van ez?
Válaszát előre is köszönöm!
Még egyszer elnézést kérek hogy ennyit irok.

Tisztelettel: Szilvia


Kedves Szivia!

Valószínűleg a magasvérnyomástól, ami terheli a szívet.



Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

tbodi  2012. január 16. 12:49   #5276 

Tisztelt Doktornő!
Már a 3. vastagbélgyulladásom van (2 éven belül) és az orvosom ezt annyira nem tartja problémának, hogy most is felírta az antibiotikumot és ennyi. Semmi egyebet nem mond, még azt se, hogy diétázzak.
Kérdésem, hogy ez ennyire nem komoly vagy vegyem én komolyan és keressek fel egy másik orvost egyéb vizsgálatok elvégzése miatt?
Nem dohányzom, nem kávézom, kis túlsúlyom van (kb. 5 kg) a gyulladáskor nincs véres székletem és nincs székrekedésem. Rendszeres a székletem.
Én gyanítom, hogy akkor "kapom meg" amikor előtte valami nagyobb stressz ér. Most is baleset érte a kisfiamat, én rögtön éreztem a gyomromban a görcsöt és másnap már fájt is a hasam. De lehet, hogy csak én gondolom ezt.
Mit javasol, akár megelőzésként is?
Válaszát előre is köszönöm


Kedves Kérdező!

Én ennyi adatból egyáltalán nem vagyok biztos, hogy önnek vastagbélgyulladása van, ez ennel alaposabb, vizsgálatokkal alátámasztott diagnozis. Panaszai legalább annyira irritabilis bél szindromának felehetnek meg. Tisztázza a kérdést gastroenterologussal.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

:)  2012. január 16. 12:24   #5275 

Tisztelt Doktor Nő!

Amikor az EKG-t csinálták 117 volt a pulzusom és 140/80 a vérnyomásom. De én mondtam hogy itthon ha mérem alacsony szokott lenni. És kérdeztem az orvostol is hogy nem viszi e le nagyon a 2 vérnyomás csökkentő erre a válasz akkor az egyiket hagyja abba. De inkább a Tenoxot.

Irom a leletek eredményeit.
117/min sinustachycardia , bal tipus PQ0,15 s QRS:0,08 s. QT norm Átm zóna V2-3 szbályos repol.

Aorta gyök 26 mm jobb kamra 25 mm Aorta bill nyitás 17 mm Bal pitvar M -mód 38 mm Septum Dt 10 mm Hátsófal DT 9 mm Bal kamra DD 45mm DS 31 mm EF 59% E/a arány 1,2/0,7 kiáramlási seb 1,3m/sec Becsült jobb szívfél nyomás norm Falmozgás zavar nem látszik. Ezek az eredmények jók van van valami eltérés?
Elnézés kérek hogy megint zavartam.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm
Tisztelettel: Szilvia.


Kedves Szilvia!

Az, hogy orvosi vizsgálatnál a pulzusa és a vérnyomása is magasabb, arra utal, hogy ez máskor is előfordulhat, hacsak nincs állandóan fizikai nyugalomban, hiszen ekkora stressz, mint egy orvosi vizsgálat, lépten-nyomon éri az embert. Ami a leleteit illeti, az EKG a szapora pulzustól eltekintve normalis, az ultrahang kissé megvastagodott szívizomzatot és szintén kissé csökkent bal kamra funkciót mutat. Én nem tartanék túlgyógyszerezéstől a módosított kezelés mellett.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

:)  2012. január 16. 11:36   #5274 

Tisztelt Doktor Nő!
Magas vérnyomásra szedek tenoxot 5mg és a magas pulzusomra concort 5mg. Voltam kardiologián és a concor adagomat megemelték este is kell bevennem 2,5mg-ot A Tenox mellé még irtak fel coverex AS-t de nem értem minek mikor a tenox is levitte a vérnyomásomat 100 és 115 között volt ha még erre beveszem a coverexet nem viszi le nagyon? a pulzusom igy hogy szedem a concort 73 és 85 között van azért még este is vegyem be a 2,5mg concort?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Szilvia


Kedves Szilvia!

Ezeket az "utólagos" kérdéseket miért nem a kezelőorvostól kérdezte meg, amikor kiegészítette a kezelését? Bizonyára oka volt, de én látatlanban, és csak az ön által mért/tapasztalt értékek alapján nem tudom megmondani, hogy indokolt volt-e.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lili  2012. január 16. 10:56   #5273 

T. Cim!

Pitvarfibriláció miatt syncumár szedélsét javasolták.
Igy havonta járok ellenőrézsre.
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen antibiotikumot szedhetek,
tekintettel a rra,hogy most ilyen infulenzás időszak kezdődik.
Amig a syncumár kezelésben nem részesültem, Klacid, és Zinnat
tablettákat szedtem. /Peneicili érzékeny vagyok/
További kérdésem az lenne, hogy immunerőséitásre millyen vitsamint
szedhetek a syncumar mellett.
Pitvarfibrilációt 24 órás holterrel tudták kimutatni, nem folyamatosan van
időkőzőnként, fizikai munkától függetlenül. Én többször emlitettem, de a
24 órás mérés mutata ki, mert amikor ez van éppen nem voltam orvos
közeleben/ 1 vagy kettő órát is eltart. Ilyenkor Tensimin és Betaloc
tablettákat szedek, illetve rágok szét.
A vérnyomásom 180-ra a pullzusom 124=re felmegy.

Vállaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Lili


Kedves Lili!

Jó lenne, ha a pitvarfibrilláció mellett a pulzusa normális vagy közel nomális lenne, a vérnyomását is be kellene állítani, forduljon kardiológushoz. Az influenzát vírus okozza, úgyhogy antibiotikumot -- pláne megelőzésként -- nem érdemes szednie. Az immunrendszer erősítésére nem készítmények, hanem egészséges, vitaminokban dús táplálkozás a jó megoldás.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Hasfájás  2012. január 16. 10:50   #5272 

Jó napot kívánok!

Nyálkás széklet (azaz, az elején egy kicsi fehéres sárgás gömb alakú "valami"), rejtélyes fehér nem mozgó darabok a székletben, kicsit égő, inkább mindig érződő végbélnyílás és erős haspuffadás, váltakozó hol székrekedés hol gyengébb hasmenés, széklet után kicsi hányinger, néha evés után is, súly az viszont állandó, sőt pár kilós hízás, széklet eleje mintha szárazabb lenne székrekedés utáni állapotban van. Pajzsmirigy probléma, l-tiroxint szedek. Egyetemre járok, vizsgaidőszaki stresszben.
Köszönöm válaszát!


Kedves Kérdező!

Kérdést ugyan nem tett fel, de javaslatom, hogy forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

:)  2012. január 16. 10:48   #5271 

Magas vérnyomásra szedek gyogyszert ACE gátló. olvastam a betegtájékoztatóját és angoödéma is jelentkezhet. Ez az első bevételnél vagy már több napig kell szedni a gyogyszert vagy bár mikor jelentkezhet. Elnézést ha butaságot kérdeztem de ez olyan ijesztő volt. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Natasa


Kedves Natasa!

Elvileg minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, de ritkán fordulnak elő. Nagyon valószínű, hogy önnél nem lesz semmi komplikáció.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vas  2012. január 16. 10:03   #5270 

Lehet-e komoly bajom(pl:leukémia)súlyos vashiányom van.Vérvételi eredményen 0,9mikr.m/l az eredmény.Tavaly augusztusban műtöttek myomával mert nagyon véreztem.Azota homeopátiás vasat szedek mert a maltofert nem tudtam szedni az aranyerem végett.A hemoglobin szintem is 79g/l és a vérsüllyedés értékem 22mm/o.Tudni szeretném lehet-e valamilyen komoly balyom?Előre is köszönöm.


Kedves Kérdező!

Önnek vashiányos anaemiája van, ez nem elsősorban leukaemiára utal (bár a fehérvérsejtszámát nem ismerem), a vérszegénység miatt további vizsgálatok illetve kezelés szükséges.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

halántékér  2012. január 16. 09:42   #5269 

Tisztelt Doktor Nő!
30 éves férfi vagyok, semmilyen jellegű szív- és keringési vagy érproblémám nem volt. A vérnyomásom jó, nem dohányzom. Hetente 3 alkalommal végzek kardió edzéseket, közepesen intenzív.Edzések alatt és után jól érzem magam. viszont pár hónapja a halántékerem feltűnően megduzzad, és ez csak fokozódik, most már az egész homlokomon végig fut a fejem tetejének irányába. Edzések után kb 4-5 óra alatt tér vissza nyugalmi állapotba. Ugyancsak megfigyeltem, hogy ha ingerült idegállapotba kerülök, vagy alkoholt fogyasztok. akkor is jelentkezik a tünet, igaz nem olyan szélsőségesen.>
Lehet ez valamilyen érrendszeri- esetleg keringési probléma?>
Válaszát nagyon köszönöm.>

Tisztelettel >
Kovács Tamás >


Kedves Tamás!

Lehet, hogy ilyenkor az egyébként jó vérnoymása magas lesz, mérje meg ilyenkor is.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Vérnyomás  2012. január 16. 09:40   #5268 

Tisztelt Doktornő,

A következőben kérném szíves véleményét.
36 éves éves , férfi vagyok. Tudom, hogy egy kicsit több a súlyom, mint kellene.190 centi magas vagyok, és 114 Kg.
Volt már ilyen jellegű problémám, akkor a vérnyomásom volt a gond. Állandóan kimerült vagyok, húz a fejem, cseng a fülem, a látásom néha olyan, mintha órákat ülnék a monitor elött. Két nyelvet használok a munkahelyemen, és az angol néha nehézkes. Ég az arcom is, és olyan gyengeség érzésem is van néha. Érzek néha olyan szivdobogás érzést is.
elég stresszes az életem, és hajtós a munkám.

Ön szerint kell e tartanom az agydaganat meglététől, vagy ismét a vérnyomásom lehet a probléma?
Lekötelezne, ha megírná, hogy milyen probléma merül fel, és miylen vizsgálatokat javasol.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Zoltán


Kedves Zoltán!

Először a vérnyomását kellene tisztázni és normalizálni, ezen kívül az anyagcsere-paramtereket (vércukor, koleszterin) és egyéb laborleleteket megvizsgálni. Az agydaganat sokkal kevésbé valószínű, mint ezek a "banalis" okok, amik a panaszai hátterében állhatnak.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

fejfájás  2012. január 16. 08:58   #5267 

Tisztelt doktornő!Nagymamám 75 éves.Kb 2-3 hete arrol panaszkodik hogy fáj a feje hátul ,ami felsugárzik a fejtetőig.Már rengeteg fájdalomcsillapitot beszedett ,de semmi nem szünteti,és kivált éjszaka annyira fáj hogy nem tudja felemelni a fejét.Ön szerint mi okozhat ilyen erős fejfájást?Ő nagyon fél hogy daganata van.Válaszát előre is köszönöm!!


Kedves Kérdező!

Több ok is lehet (izületi eredet, vérnyomás), mielőbb forduljanak kezelőorvoshoz személyes vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Laborérték  2012. január 16. 08:56   #5266 

Kedves Doktor Nő!

Pénteken lett kész a laborleletem, és eltérés mutatkozik az:
TRS:16.16% 25-50
LDH Érték: 548 U/L 153-463
Alfa-HBDH: 240 U/L 80-220
Koleszterin: 6.9%
Széeum Albium 52g/L
Véecukor:1.9 mmol/L

Mire utalhatnak ezek az eltérések?

Köszönettel:


Kedves Kérdező!

Ezt kezelőorvosával kellene megbeszélnie.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lila foltok  2012. január 15. 21:34   #5265 

a probléma pont az hogy eddig még nem akadt olyan orvos aki tudna segíteni fogalmam sincs merre induljak tovább.a kérdés csak annyi lehet e összefüggés a műtét és a lila foltok és viszkető kiütések között?
illetve hova lehet fordulni ilyen tünetekkel?köszönöm


Kedves Kérdező!

Sajnos nem tudok mást mondani: a lila foltok, bőrkiütés, rüh illetve fertőzés gyanúja, májbántalom, műtét utáni panaszok alapos kivizsgálást igényelnek, ez pedig internetes módszerrel nem oldható meg.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lila foltok  2012. január 15. 20:37   #5264 

Tisztelt Doktornő!

okt 5én volt egy plasztikai műtétem és azóta lila foltokkal vagyok tele és viszkető kiütésekkel.jártam már több orvosnál azt mondták nincsenek összefüggések a tünetek között a bőrgyógyász azt mondta rühes vagyok a szertől szerintem még durvább lett a bőröm az egész testemen mintha ekcéma lenne.csináltattam vérvételt magas 25,9a bilirubin szintem,neutrofil 35,4%,limfocita55%.már elmentem biorezonanciás vizsgálatra ott azt mondták orvos által okozott fertőzésem van és májammal sem stimmel minden.lehet e a műtét miatt tényleg valami bajom?esetleg a szilikontól ami még mindig hasogat,szúr?ráadásul újra műtenek jövőhéten de félek így kés alá feküdni hogy nem tudom mi bajom.a plasztikai sebész szerint ezeknek nincs köze a műtéthez.


Kedves Kérdező!

Látatlanban képtelenség érdemi véleményt alkotni, forduljon valamelyik kezelőorvosához, akiben megbízik, és talán az a második plasztikai műtét nem olyan sürgős.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

férjem  2012. január 15. 20:34   #5263 

Kedves dr nő a nagyon makacs férjem miatt írok ,aki születése óta hála isten nem volt korházba ,és a 35 év alatt talán 2 -er volt beteg .Tudom láthatatlanban nem tud pontos diagnózist adni ,de a véleménye nagyon fontos lenne. Jobb oldallon a mell alatt ,3 napja ,levegővételnél szúrást ,feszüllést, érez ,apró levegőt tud venni .Ma a 4-ik napon úgy érzi ,hogy a bal oldalon is ,kiterjed.Ideg becsípődés vagy ,megfázás is okoz ilyen tünetet ? Mert ő ezt mondogatja.Szeretném el vinni orvoshoz ,de makacs mit tegyek ? Megfázva nincs .Sokat dohányzik.Köszönöm tisztelettel.


Kedves Kérdező!

Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, próbálja rávenni férjét, hogy forduljon orvoshoz!


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

mell  2012. január 15. 19:21   #5262 

Kedves Dr Nő!

26 éves vagyok. Olyan problémám van, hogy nem tudom mit látok a mellemen akkor amikor ha alulról kezdem megnyomkodni vagy többször végighúzom a kezem alul, fent egy dudor szerű valami keletkezik. Ezt a dudort csak úgy látom ha hanyatt fekszek de néha látom állva is, vagy ha előre hajolok, minél többször nyomom meg alul a mellem annál jobban dudorodik utána fent. Kb pár perc múlva el is tűnik(nagyobb nyomás után lassabban de eltűnik), vagy ha az ujjammal végig simítom eltűnik. Attól félek nagy a baj. A nőgyógyászom szerint olyan nagy nem lehet a baj, hogy ha csak akkor látom mikor megnyomkodom. Ez a jelenség a bal mellemen van csak, jobbon nincs ilyen.Enyhébb nyomásra kevésbé látszik és hamarabb eltűnik. Augusztusban voltam ultrahangon, ott nem mondtam mit látok, megvizsgálták mindkét mellem, negatív lett az eredmény, de azóta is félek nagyon.Teljes pánikba vagyok, hogy ez daganat. Lehetséges, hogy az? Csomót nem érzek, a nőgyógyász sem érzett mikor megvizsgálta, de akkor mit látok???? Válaszát köszönöm. Barbara


Kedves Barbara!

Ha valami orvosi vizsgálattal, ultrahanggal nem látszik, akkor valószínűleg nincs jelentősége. Ha kétségei vannak, forduljon másik orvoshoz, látatlanban ennél többet nem tudok mondani.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Sziv 2  2012. január 15. 19:17   #5261 

Tisztelt Dr nő!
Ismét a 29-éves fiú vok köszönöm eddigi válaszát!
Akkor kb fél évente végezek vérnyomás mérést koleszterin szint mérés és vércukor mérést?
Az érvizsgálatot is javasolja?
Szeretnék olyan gyógyszert vagy vitamint ami egészséges a szivnek ha tud akkor szeretném ha ajánlana!
Előre is köszönöm válaszát tisztelettel: Joci


Kedves Kérdező!

Nemcsak a mérést, hanem ha kóros az érték, akkor kezelést is. Az érvizsgálat alatt nem tudom, pontosan mit ért, de az nem okvetlenül szükséges az ön életkorában.Gyógyszer vagy vitamin speciálisan megelőzésre nemigen akad.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 264. oldal következő oldal