Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 239. oldal következő oldal
szívproblémák  2011. december 1. 20:51   #4780 

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, ha voltam EKG-n és ultrahangon, és ott azt mondta a kardiológus orvos, hogy szervi problémám nincs, akkor mennyire kell komolyan vennem azt hogy kb 3-4 éve vannak furcsa szívveréseim, amiktől néha nagyon megijedek, van hogy elpirosodik a fejem is. Sajnos nem tudnám megírni hogy milyen helyzetben, mert nyugalomban, idegesen, sport közben, alvás előtt is vagy a munkahelyen is előfordult már.
Pajzsmirigy-túltengéssel diagnisztizáltak majdnem egy éve. Olvastam, hogy az is okozhat ritmuszavarokat, de megmondom őszintén, hogy nagyon félek, nehogy elszalasszak egy komolyabb kivizsgálást és bármi komoly (pl. hirtelen szívmegállás) következzen be. A pulzusom normális. A túltengés kezdeti stádiumában gyorsabban vert mindig a szívem, de ez már a múlté, rendesen be lett állítva a hormonom Metothyrinnel, jó a TSH-m is kb fél éve. Ezért nem értem, ha esetleg korábban is lett volna túltengés, és ez okozta volna 3-4 éve a szívpanaszt, akkor ha már jó a pajzsmirigy működés, akkor még mindig miért vannak ilyen nagyon furcsa érzések?? Ha netán a szívritmuszavar, vagy extrák, vagy fogalmam sincs mik:( következtében a szívemben egy pici károsodás is kialakulna, akkor ugye ultrahangon és ekg-n észrevennék? Azért tartok egy picit ettől, mert amikor ultrahangon v. ekg-n voltam, abban a pillanatban sosem voltak ilyen érzések, tehát teljesen normálisnak nézett ki a szívem.. Viszont kezdetben csak havi egykét alkalommal volt (pár éven keresztül), most egy éve pedig van hogy naponta többször, van hogy pár nap kimarad, de jóval gyakoribb! és ez nagyon ijesztő!
Esetleg valamikor elmúlnak? Lehet sportolni? Szeretnék elkezdeni zumbázni, de félek, ha megerőltetem magam, az csak még rosszabb állapotot idéz elő. ESetleg létezik olyan magánkardiológia, ahol valóban számít, hogy a beteg panaszát kiderítsék, mitől van? (sajnos nagyon sok orvosban csalódtam..) Kértem, hogy Holterre tegyenek, hátha látnak valamit, azt mondta a háziorvosom, hogy csak súlyos eseteket vizsgálnak úgy (pl infarktus után)..
Válaszát előre is köszönöm!!
További szép napot kívánok!

Egy 28 éves \"egészségesen\" élő lány.


Kedves Kérdező!

Aggodalmait részben megértem, azt azonban nem, hogy ha kardiológusnál is járt, aki feltehetően nem csak EKG-t és ultrahangot csinált, hanem ki is kérdezte és meg is vizsgálta, személyes kontaktusban voltak, akkor ezeket a kérdéseket neki miért nem tette fel. Egyébként magánintézményben bármilyen ön által kért vizsgálatot elvégeztethet (Holter és terheléses vizsgálat jönne szóba).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Fájdalom a karban  2011. december 1. 18:47   #4779 

Tisztelt Doktor Nő!
A bal karomban 2 napja napjában többször bénító, szorító fájdalmat érzek.
Kérem segítsen Nekem mi lehet a probléma oka, remélem nem függ öszze a szívemmel.
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

A szívével feltehetően nem függ össze, de egyéb baj kizárására mielőbbi személyes orvosi vizsgálat ajánlott.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Máj-baj  2011. december 1. 18:46   #4778 

T. Doktornő
Hasi uhg-os vizsgálat "zsírmájat" jelzett. 58 éves nő vagyok,nem iszom, nem dohányzom(15 éve leszoktam),zsíros ételt meg sem tudom enni,két éve lap-al
kivették az epehólyagot-kő miatt-.
Lehet-e tenni valamit, hogy a máj egészségesebb legyen?Kell-e ezzel foglalkozni ?Van-e gyógyszere ?
Másik kérdésem: az esetleges érfalra lerakódott,oda nem való dolgokat lehet-e valamivel "letisztítani",az érszűkületet megelőzendő.
15 éve magas vérnyomásra szedek gyógyszereket,jelenleg 130/80 fölé nem megy.Felmenőim női ágon mind ezzel a problémával küzdöttek.


Kedves Kérdező!

Egészséges táplálkozás, az ideális testsúly elérése/fenntartása, kísérő anyagcserezavarok (vérzsírok, vércukor) kezelése segít a máj állapotának javításában. Ezek nagyrészt ugyanazok a tényezők, amelyek az érelmeszesedés kialakulásának, rosszabbodásának megelőzésében is segítenek, utóbbiban természetesen a vérnyomás további jó értékeinek fenntartás is szerepel.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gyógyszer  2011. december 1. 18:36   #4777 

Tisztelt Doktornő. Az szeretném kérdezni hogy medazepam tablettát szedek és lehet e a medazepam tablettával együtt cerucalt szedni? nem e lesz valami kölcsönhatás a két gyógyszer között.
üdvözlettel Zsolt


Kedves Zsolt!

Szabad.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lászló59  2011. december 1. 16:40   #4776 

Üdvözlöm!

A terhelése EkG vizsgálaton a terhelés csúcsán a vérnyomásom 170/111 volt a pulzusom 160/perc és a levezető szakasz végén a vérnyomásom 109/92 a pulzusom 92/perc. Az ultrahang leletem a következőket tartalmazza:
Aorta gyök 27mm bal pitvar 26mm
jobb kamra 17mm IVS diast/syst 9/14mm hátsófal diast/syst 8/14mmbal kamra Dd/Ds 42/25
EF 73%
pulmonális vékony billentyű
mitralis vékony billentyű MI nincs E/A 86/56=1,6 DCT 190ms
aorta billentyű vékony Aorta kiáramkás 1,1m/s
Enyhe relax zavar,ép billentyűk

Ezek az adatok nekem nem mondanak semmit.
Mit jelent az enyhe relax zavar?
Ezekből az adatokból meg lehet állapítani, hogy van e szívbetegségem vagy szívelégtelenségem.?
Köszönöm László


Kedves László!

Nincs szívbetegsége, az enyhe relax. zavar azt jelenti, hogy a szív tágulékonysága kicsit csökkent.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

légzés  2011. december 1. 14:01   #4775 

Tisztelt doktornőő!
Azt szeretném kérdezni öntől hogyha valakinél a légzés leáll akkor azzal eggyütt a vérkeringés is??...ezt egyideig mesterségesen fent lehet tartani szívkompresszióval és mesterséges légzéssel míg a mentő megérkezik?.ezt azé kérdezem öntől mer apum is szívbeteg és láttam a TV-ben a hirtelen szívhalált, meghogy ha valaki ezzel az elsősegélynújtással segít akkor nagyobb esélye van a túlélésre mintha nem tennék semmit.
Válaszát előre is köszönöm.... Kovács János


Kedves Kérdező!

Talán legjobb lenne, ha részt venne egy tanfolyamon, ahol ezeket a teendőket szakszerűbben megtanulhatja. Adott esetben a szívmasszázs és a mentők hívása a legfontosabb.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

eliza100  2011. december 1. 13:57   #4774 

Kedves Doktornő!

2011. november 22-én kérdeztem a negyed concor(5 mg) felől, amit szedek és alacsony vérnyomást okoz. A pulzust rendezi reggeli bevételkor. Volt, hogy nem vettem be, hogy megnézzem mi történik a nap folyamán, segítségnek, hogy ne íjedjek meg bevettem egy fél frontint(0,25mg) A reggeli 120-as pulzus a nap folyamán pihenésre mindíg átlagos volt70-80 körüli, a vérnyomásom 110/70.
Leleteim, 2011. márciusi:

aortagyök:27mm Ao.és mitr.bill.szabályos. BP:27mm. Septum hátsó falnorm.vastagok, jól mozognak.BK:25,43mm, EF:64%, E/A:97/42.AO. Vmax:0.9m/s. norm.színes dopplerek. Segmentalis falmozgászavar, PF.nincs A jobb szívfél norm.tág.A jobb pitvarban Eustach bill. maradványa.
EKG:86/min. SR,PQ:148, QRS:82ms, norm.repol.
EKG monitorizálás: ritmuszavar nem észlelhető.
Pulzoxymetria: SpO2:96-97%
vélemény: vérnyom., pulzus, EKG jelenleg rendben.
TSH szintem a vérvételen rendben volt
Nem tudom mi szervi oka lehet a felkelés utánni 110-120 pulzusnak, a háziorvos nem foglalkozott vele, hogy kiderítsük. Szeretném elhagyni a gyógyszert de félek. Írta doktornő az edzetlenséget, ami igaz teljes mértékben rám, de a háziorvossal ilyet nem tudok kitárgyalni, hogy hogy kezdjem a tornát, mire figyeljek stb, szerinte jó a 90-es vérnyomás, szerintem meg nem mert szédülök és rossz belegondolni, hogy az agyam nem kap elegendő vért.
Mit tanácsol, mi a véleménye doktornőnek?

Várom válaszát, köszönettel:lizi100


Kedves Kérdező!

Az agya biztosan kap elég vért, a Concor, ha a pulzust csökkenti ebben az adagban, akkor a vérnyomást is. A tornát felnőtt emberként fokozatosan kezdje el, egyszerre annyit, amennyi jól esik.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lászló59  2011. december 1. 13:47   #4773 

Üdvözlöm!

Kardiológiai vizsgálat után 1/4 Nebilet tablettát írtak fel. Egyébként azt mondták minden rendben van.
Ez milyen tipusú gyógyszer mire kaphattam ha minden rendben van?

László


Kedves László!

Ha tudnám, milyen panaszai voltak, milyen a vérnyomása, milyen pulzusszáma van, könnyebb lenne válaszolni. Egyébként a minimalis gyógyszeradagból arra következtetek, hogy semmi érdemi baj nincs.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szivproblema  2011. december 1. 13:45   #4772 

Tisztelt Doktornő

Egy ideje gyorsabban ver a szívem időnként, így elmentem egy ekg vizsgáltara. A leletre ayt írták angolul Sinus tachycardia, rightward axis. nem tudom, hogy ez mennyire súlyos, olvasgattam róla, de nem volt világos számomra hogy mit is jelent ez a rightward axis. Nagyon boldog lennék, ha segítségemre lenne abban, hogy elmondja mivel állok szemben illetve mit lehet tenni a gyógyulás érdekében.
ay adatok ay ekg papírról

vent. rate 101bpm
PR interval 126ms
QRS duration 76ms
QT- QTc 336-435ms
P-R-T axes 75 98 37

segítségét előre is köszönöm


Kedves Kérdező!

Ez semmi rosszat nem jelent, a szív úgymond elektromos tengelyének irányát jelenti, természetesen kezelni sem kell. A többi feltüntetett parameter is rendben van.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívritmus zavar lehet?  2011. december 1. 10:50   #4771 

Tisztel Doktornő! Van egy 8 éves kislányom,és észrevette,pár napja,hogy néha elég lassan,utána normálisan ver a szive. Lehet,hogy már régebbóta van ez,de eddig nem mondta,és én sem vettem észre. Ritkán szokott fájni,a mellkasa. Voltunk a házi orvosnál,de ő azt mondta ,hogy valószínű a gyors növekedéstől fájhat ritkán a mellkas. A szivét is meghallgatta,de nem vett észre semmit.Ön szerint érdemes lenne felkeresni egy gyermekkardialógust? Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Megnyugtatás céljából igen, remélhetőleg nem lsz semmi baj.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Gyógyszer  2011. december 1. 06:06   #4770 

Tisztelt Doktornő!

Nem rég írták fel a Sertralin Sandoz-t amit még nem kezdtem el szedni.. A betegtájékoztatóján olvastam hogy fokozott elővigyázatossággal alkalmazható: ha a közelmúltban szívinfarktusa volt, vagy egyéb szívbetegségben szenved. Nekem van egy szívproblémám amiről a kezelőorvosnak nem volt tudomása mikor ezt a gyógyszert felírta, így most öntől kérdezném meg hogy ez a gyógyszer nálam alkalmazható-e?


A mitrális billentyű mellső vitorlájának egyik ínhúrja lazább, de ez a billentyű funkciót nem befolyásolja, mitrális insuff-ot nem okoz. A többi billentyűn eltérés nem látható. Aorta ív szabályos. Diagnózis: A kéthegyű billentyű rendellenessége k.m.n. Az észlelt ínhúr- lazaság pedig teendőt nem igényel.

Köszönettel:
Ernő


Kedves Ernő!

Ez nem számít szívbetegségnek.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

hátszúrás  2011. december 1. 05:52   #4769 

Tisztelt Doktornő!

36 éves nő vagyok. Az elmúlt 30 évben rejtéjes 2-3naponta, 2-3 havonta esetleg mégritkábban -összevissza-megjelenő gyomorgörcseim, melyek több fájdalomcsillapitó vagy görcsoldó hatására múltak csak el, ezek és okaik teljesen megmagyarázhatatlanok maradtak, többszöri kivizsgálás után is. Ezek kiegészültek az elmúlt 3-4 évben megjelenő -ritkábban-sűrűbben előforduló- erősödő mellkasi szúrással, éles fájdalommal, néha nyillalással nyakba, vállba. Tipikus velejárója, hogy nem mozdulhatok meg--nem vagyok képes, nem kapok levegőt-- várnom kell par, 2-3-4percet is, mire felenged a szoritás, görcs jellegű fájdalom... csak icipici apró lélegzetvételre vagyok képes ezalatt a pár percben...az utóbbi pár napban pedig szenvedek egy most előszőr folyamatos, el nem múló hatközépi, lapockák alatti szúrástól, mely övszerűen előrenyúlik a gyomromig..masodik napja pedig csak icipici levegővételre vagyok képes...nagyon lassan, óvatosan tudom teleszivni a tüdőmet a levegővel.
1 hónapja volt hasi ultrahangom, mindent rendben talaltak..mas vizsgálat nem volt évek óta...
Előre, nagy tisztelettel köszönöm idejét és válaszát, ha van módja rá.


Kedves Kérdező!

Ha jól értem, gyermekkora óta vannak panaszai, amelyek az utóbbi időben gyakoribbá és erősebbé váltak. Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni az okot, javasolom, forduljon kezelőorvosához, részletesebb, személyes kivizsgálás céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

gyógyszer  2011. november 30. 22:44   #4768 

4763 as kérdésre hiv.! Valsotens 80 mg a gyógyszer és nincs léguti panaszom, csak a fejfájás kibírhatalan!A baj az ,hogy hétfőn tudok menni orvoshoz legközelebb és nem tudom, hogy abbahagjyam e, vagy szedjem tovább,esetleg elmulik majd, ha amiatt van.?! lehet enyhíteni fájdalomcsillapítóval és akkor szedjem tovább hátha csak kezdetben lesz?Köszönöm türelmét és válaszát!!


Kedves Kérdező!

A légúti panaszra azért gondoltam, mert előzőleg azt írta, hogy kapar a torka, eszerint az már elmúlt.Ha fejfájását kibírhatatlannak érzi, ne szedje a gyógyszert. Keresse fel háziorvosát, ha nagyon magas a vérnyomása akkor sürgősen, ha nem, akkor hétfőn.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívtájéki fájdalom  2011. november 30. 22:31   #4767 

Tisztelt Doktornő!

Körülbelül egy hónapja kezdődtek a tüneteim és azóta sem múlnak, voltam a háziorvosomnál, EKG vizsgálat nem mutatott ki semmit, én mégis aggódom. Concor Cor-t (2,5mg) szedek évek óta.
Szívtájéki fájdalmam van, úgy tudnám leírni a fájdalmat, mint amikor meg vagyok fázva és köhögéskor fáj a tüdőm, csak ez a fájdalom most spontán van és szívtájékon érzem. Ezen kívül a könyökömben zsibbadás-szerű fájdalmat érzek és a nyakam bal oldala is "húzódik" égészen a vállamig érzem ezt. Amikor a panaszok kezdődtek kicsit meg voltam fázva, de semmi komoly, pici nátha, torokfájás, fejfájás volt, lázas nem voltam. 2 hónapja kezdtem el újra fogamzásgátlót szedni (Minulet) 9 hónap kihagyás után. Korábban nem volt vele semmi problémám. Lehet, hogy ez okozza a panaszaimat, vagy valami komolyabb lehet a háttérben? Mit javasol? Szükséges további kivizsgálás?

Válaszát előre is köszönöm: Tímea


Kedves Timea!

Nem tudom, miért szed ConcorCor-t, bár ez a kis adag inkább csak megnyugtatásra való. Jelen panaszainak legvalószínűbb oka nyaki gerincbántalom okozta kisugárzás (a nyakcsigolyák között futó idegek látják el az ön által panaszolt területeket).

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérnyomás 27évesen  2011. november 30. 22:26   #4766 

Kedves Doktornő!
Ezt megelőzően a vérnyomásom 100-110/75-80 között mozgott. Nemrég rosszul éreztem magam nyomást(kb. 6 hete) éreztem a fejemben és megmértem a vérnyomásom (142/91, 152/96)mivel az utóbbi hónapokban igen nagyfokú stressznek voltam kitéve a munkahelyemen, erre fogtam, de most hogy vége lett kb 1 hete továbbra is ilyen értékeket mérek, rosszul azóta sem éreztem magam. Azt szeretném megkérdezni, hogy 27 évesen nem magas e túlzottan ez az érték, sportolok rendszeresen, odafigyelek mit eszem, bár dohányzom, de csak napi pár szálat, túlsúlyos sem vagyok 68kg 170cm. Gyógyszert semmi esetre sem szeretnék szedni, a fagyöngy tea megoldás lehet a problémámra?
Válaszát előre is köszönöm!


Kedves Kérdező!

Hogy van-e magasvérnyomás betegsége, azt ennyiből nehéz megállapítani, kellene egy ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás). Mindenesetre a fagyöngy tea nem fogja megoldani az esetleges betegséget.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Osszezavarodva  2011. november 30. 22:24   #4765 



Tisztelt Doktorno!


Kerem nezze el nekem a hosszu levelet, de nagyon osszetett a problemam.
Szeretnem tisztelettel megkerdezni a velemenyet.
Jelenleg kulfoldon elek, es itt sajnos elegge szokatlan az egeszsegugyi mentalitas. Ugy tapasztalom, hogy igen komoly es egyertelmu tuneteket kell produkalni ahhoz, hogy a vegere jarjanak egy-egy ijeszto tunetnek. Otthon viszont igyekeznek megelozni a bajt, igy nagyon hianyolom az en egykori, torodo haziorvosomat. Nagyon sokat jelentene, ha oszinten leirna a velemenyet, mert ha szukseges, hazakoltozom.
34 eves no vagyok. Az elozmenyek kozott szerepel egy eros leguti fertozes (valoszinuleg virusos, mert ketszeri antibiotikum kura sem hasznalt). Augusztusban jelentkezo szivtaji fajdalommal, gyakori extra dobbanasokkal, nehezlegzessel kerestem fel az orvosomat. O megallapitotta a tudohangok alapjan meg fennallo fertozest, valamint ekg-t vegzett, aminek eredmenye jo volt. Atmeneti javulas utan a szegycsont fajdalom es nehezlegzes mar erosebben tert vissza, amihez kinzoan eros vall-, hat,- mellkas es felkar fajdalom tarsult.
Ekkor meg igen egeszsegtlelenul eltem, heti 50 orat dolgoztam, napi 25-30 szal cigarettat elszivtam, sok kavet ittam, naponta 4-5 orat aludtam, es rettento lelki nyomas, szorongas alatt eltem. Par hetes nagyon intenziv dietat folytattam, szenhidrat megvonassal. Fogamzasgatlo tablettat szedtem 2 even at. (azidotajt jelentkezett neha szikralatas, de csak ritkan, valamint ugy tapasztaltam, hogy a noi ciklustol fuggoen koncentralodtak az extra dobbanasok).
Oktoberben elkoltoztem es valtoztattam a korulmenyeimen.
Kevesebbet dohanyzom, probalok kevesebbet idegeskedni (ami sajnos a tunetek miatt egyre nehezebben sikerul). Jelenleg nem dolgozom, mert a kinzo hatfajas kozben sem mult el. Periodikusan ismetlodoen eloszor a hat es bordakozi izmok merevednek el, szoritjak a bordaimat, olyankor 1-2 napig nehezlegzessel tarsul, erzem, hogy mennyire feszul, ahogy nagy levegot veszek. Aztan az izmok lazulnak, de 1-1 eles fajdalom jelentkezik 4-5-6 izomcsoportot erintve, fokent a bordak kozott, mellkasban, haton. 1-2 nap utan ez is enyhul, majd a vallak, hat altalanos fajdalma jelentkezik, amit par tunetmentes nap kovet. Aztan kezdodik elorol.
Haziorvosom tudoszurore kuldott, ami eredmenye negativ lett. Keszult tobb vervetel is, amirol csak annyit tudtam meg, hogy nagyon alapos, sokmindent neztek – ennek eredmenye is jo volt. Holnap erkezik meg a rheuma faktorra iranyulo eredmeny, mivel a csaladban mar volt ilyen betegseg. A rheumatikus panaszaimat mar elfogadtam, sikerul veluk egyuttelnem.
Viszont kozben eszrevettem a jobb szemem romlasat, be is igazolodott, egy hete vettem at a szemuvegem, ami a jobb szememre erosebb lencset tartalmaz (+,- 0,75).
A fogamzasgatlo szedeset 6-7 hete hagytam abba, a verzesem normalis volt.
Viszont a verzest megelozoen par nappal fejfajas gyotort, inkabb a bal szememre koncentralodott (amit normalisnak velek), de jelentkezett egy 15 perces lataszavar a bal szememben. Ez mozaikszeru elmosodasbol, fekete foltbol es a fokuszalas keptelensegebol allt – olvasas kozben csak a ket oldalso szot lattam, amire fokuszaltam, azt nem. Ezt kovette egy alig erezheto fejfajas. A verzes utan par nappal ez megismetlodott, amit mar picit erosebb, hasogato fej es szemfajas kovetett. Kozben a bal szemem kornyeke es a homlokom tobb napon at tompan fajt, ha erolkodok, vagy hirtelen mas iranyba nezek, akkor mintha a bal szemuregem fajna, faradt lenne. A szemesz a szemuveg felirasakor megvizsgalta a szememet.
Nagyon felek, mert a nagymamamnak is ilyen fiatalon volt egy agyverzese, es a lataszavar miatt elkezdtem azon gondolkodni, hogy nem lehet-e agyi aneurizmam. De olvastam, hogy akar a hormonok vagy mas is okozhatja a migren szeru tuneteket. Produkalom meg a nyaki kopas tuneteit is, ami szinten okozhat elegtelen verrellatast az agyban. Ezert tudom, hogy nagyon nehez dolgot kerek Ontol, mert igy latatlanban nehez velemenyt mondani, de ha vegignezne a tuneteimet, es elmondana, hogy On mit javasolna kovetkezo lepeskent, akkor az nagyon sokat segitene. A haziorvosom egybol a stressz felol erdeklodik, ugy tunik, panikbetegsegre akarja fogni, de szerintem az masfele tuneteket produkal (meg ha jellegeben hasonloak is).
Kozben meg eszrevettem, hogy a hajam a szokasosnak jobban hullik, ha vegighuzom az ujjaimat, mindig a kezemben marad 10-20 hajszal.
Mivel eddig minden leletem negativ, ezert elgondolkodtam azon, hogy hazautazok egy maganrendelesre, mert szeretnem megelozni az esetleges bajt, ami egy ki nem vizsgalt agyertagulat vagy egyeb kovetkezmenye lehetne.
Mar ott jarok, hogy itthon gubbasztok, nem nagyon megyek sehova, nehogy artsak a hirtelen mozgassal. Ugy erzem, tenyleg kezdek bepanikolni.
Valaszat elore is nagyon koszonom, nem is tudja, milyen jo erzes, hogy van kihez fordulnom!
Nagyon szep estet kivanok szeretettel!

Kata


Kedves Kata!

Megértem aggodalmát, de látatlanban nagyon nehéz véleményt alkotni. Érdemes kivizsgálni neurologiai, szemészeti, angiologiai szempontból, de lehet, hogy a nyaki gerinc bántalma okozta tünetekről (vertebrobasilaris insufficientia) vagy a migrén valamelyik formájáról van szó.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

lilla  2011. november 30. 20:32   #4764 

tisztelt doktornő.
Szeretném megkérdezni ha esetleg nem baj ha tud rá válaszolni, hogy a fej rötgen kimutatja ha valami gyulladás van van más baj az agyban ??nagyon köszönöm


Kedves Lilla!

Sajnos nem, más módszerek kellenek orvosi vizsgálat alapján.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Vérnyomásgyógyszer  2011. november 30. 19:20   #4763 

Üdvözlöm Doktor Nő! Ma szedtem be másodszor a vérnyomáscsökkentő gyógyszert és egész nap ISZONYAT fejfájásom van, és a torkom is kapar? ez lehet a gyógyszer mellékhatása, ha igen mi a teendő? beszedjem holnap mert ez majd elmúlik? Esetleg visszamenjek a háziorvoshoz? Köszönöm szépen: Attila


Kedves Attila!

Miután fogalmam sincs, hogy milyen gyógyszert szed, továbbá hogy panaszait nem egyidejű felső légúti fertőzés okozza-e, legjobb lenne, ha visszamenne háziorvosához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

RAMÓNA  2011. november 30. 19:18   #4762 

Tisztelt doktornő.
Esetleg tudna nekem tanácsot adni?Nagyon sok gyomorsavam van mostanában.És azt vettem észre hogy ha van valami dolog amin megijedek vagy ilyesmi egyből belenyilal a gyomromba a fájdalom!
Ez vajon mitől lehet??Elnézést a buta kérdésért.Köszönöm!!


Kedves Ramóna!

Panaszai miatt személyes gastroenterologiai vizsgálat szükséges, feltehetően kezelésre is szükség volna.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

marianna  2011. november 30. 19:16   #4761 

Kedves doktornő
Még a nyáron rosszul lettem nem is egyszer.A rosszulét elött hamar lefogytam 75 kg-rol 50 ig.Mert kicsit fogyozni akartam de nem ennyit viszont közben sokat dolgoztam éjszakai műszakban és alig aludtam valamit nappal.
A tüneteim nehézlégzés , gyomorfájdalom heves szivdobogás szivszorító érzés ami a vállaim felé sugárzott!!
Az ekg nem mutatott semmi rosszat a vérnyomásom magas volt.
Nagyon megijedtem mert nem tudtam mitől lehetett.Azt szeretném kérdezni hogy valószinü hogy a kimerüléstől lehetett?Azóta kiderült a mitrális propalus is és zörej!!
Szeretném megkérdezni hogy az veszélyes?vagy ne foglalkozzak vele annyira?
Nagyon köszönöm elöre is!!!


Kedves Marianna!

Tüneteit múlt időben írja, ezek szerint remélhetőleg már nincs panasza. A mitralis prolapsus gyakori, a zörej a billentyű elégtelenségét mutathatja, vérnyomásáról nem ír, hogy most milyen, csak azt, hogy magas volt. Bizonyára járt kontrollvizsgálaton, kezelőorvosa több felvilágosítást tud adni, hogy milyen az állapota jelenleg, látatlanban ennyi adatból én nem tudom megítélni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 239. oldal következő oldal