Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 220. oldal következő oldal
immun  2011. november 3. 22:19   #4400 

Kedves Dr. Nő!

Folyamatosan szenvedek bakteriális prosztata gyulladástól, a kérdésem, hogy mit tehetnék az immunerősítésért? Az antibiotikumok teljesen tönkre teszik. és egy negatív spirálba kerültem.


Kedves Kérdező!

Ez nem biztos, hogy immunologiai probléma, szerintem először urologussal konzultáljon.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Fajdalom  2011. november 3. 18:12   #4399 

Kedves Dr.nő!
Pár napja írtam,hogy kohögéssel küzdöttem. Féltem,nehogy hasnyálmirigy gyulladásom legyen,hogy fájtak a bordáimnál. Azóta már csak a hátam fáj és enyhén a hasam. Menjek orvoshoz vagy valóban csak izomláz és lassan múlik? Koszonom


Kedves Kérdező!

Reméljük a legjobbakat :), az idő megmutatja majd.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Gyomortükrözés  2011. november 3. 16:50   #4398 

Tisztelt Doktornő!

December 20, déli 12 órára kaptam időpontot gyomortükrözésre, ahova természetesen éhgyomorra kell mennem. Az a kérdésem, hogy inni ihatok-e vizet reggel, vagy azt sem szabad?
Voltam már kb 8 éve gyomortükrözésen, akkor is kb délben kerültem sorra, nem ettem, nem ittam előtte éjféltől, mégis végig hánytam a vizsgálat alatt.

Köszönettel,
erika


Kedves Erika!

Szerintem ne igyon, de inkább kérdezze meg a vizsgáló orvost.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

oltás 2.  2011. november 3. 14:05   #4397 

Kedves Doktornő. Én kérdeztem reggel az oltásról. Akkor amennyiben nem jár ingyen az oltás, akkor ez nem is tekinthető (mitrális prolapsus) krónikus betegségnek? Emellett még lisztérzékeny vagyok,de évtizedek óta tartom a diétát. Csak azért kérdezem,mert sokat sportolok, az immunrendszerem alapvetően erős, tudom,h az orvosok az oltást javasolják,de akkor csak ezek miatt a "betegségek" miatt nem tartozom a különösen veszélyeztetett csoportba?
köszönöm, Diána


Kedves Diána!

Semmiképpen sem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szsz  2011. november 3. 14:03   #4396 

Tisztelt Doktornő!
Apám 79 éves, állítólag /anyám szerint/ szájszaga van, de apám nem érzi. A körzeti orvosnak mondta, de nem fogl. vele. Valószínű a gyomortól van, ritkán van széklete azt tudom, járt gasztroe-nál, polipokat szedtek le a beléről, persze a széklete azóta is ritka. Mi okozhatja a szájszagot, nem cukros. Ha a gyomor okozza akkor lehet azon segíteni? Várom válaszát.


Tisztelt Kérdező!

Javasolom, forduljanak első menetben fogorvoshoz, egy vizsgálat több támpontot adhat a továbbiakra vonatkozóan.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Heves szívverés  2011. november 3. 14:02   #4395 

Tisztelt doktornő! A problémám az lenne,hogy már kb.2 héten belül másodjára riadok fel este arra,hogy majd kiugrik a szivem annyira dobog,tegnap este nagyon meg is ilyedtem. Alvászavarokkal küzdöm,nem tudom állhat e ez a háttérben,vérnyomásproblémám nincs,nem tudom mi lehet a probléma. Mindenesetre nagyon megilyedtem,van e okom aggodalomra illetve mi a teendő ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm. Viki


Kedves Viki!

Lehet oka éppen az alvászavar, de ritmuszavar is lehet a háttérben, kivizsgálással lehet eldönteni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

has  2011. november 3. 14:00   #4394 

Tisztelt Doktor nő!
A köldök mellett bal oldalon egy csíkban szúró fájdalmam van. Éjszaka is felébredek rá. A fájdalom nem folyamatos, teljesen kiszámíthatatlan. Milyen szerv van ott, mi lehet ez?
Köszönöm szépen válaszát
Major Edina


Kedves Edina!

Arrafelé van a gyomor, vékony- és vastagbél, hasnyálmirigy. Hogy melyik okozhatja panaszait, csak személyes vizsgálattal dönthető el.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szédülés  2011. november 3. 09:28   #4393 

Kedves Dr nö
Az én problémám kb egy éve kezdödött szédüléssel.Kardiológia negativ.Vérvétel negativ.Mostanábban elmult a szédülés és jól éreztem magam.De tegnap megint elkezdtem szédülni,ég az arcom és a fülem,feszült vagyok és ideges.Nagyon fáj a nyakam két oldalánál ha félre forditom a fejem.Bizsereg a gerincem a nyakamnál.A vérnyomásom az elektromos vérnyomásmérön 126/83 77.A fülem és a szemem is olyan furcsa mintha le lennék tompulva.Nem tudom mi okozhatja ezeket a tüneteket.Régebben ilyenkor nagyon felhergeltem magam a pulzusom felment és szívritmuszavarom volt.Most nem érzem a ritmuszavart amik pitvari extrák voltak csak ritkán.A pulzusom is rendben.Kérem segítsen hova fordulhatnék?
köszönöm


Kedves Kérdező!

A szédüléses panaszok a nyaki gerinc csigolyáival, illetve a környező izmok tónusának változásával (kényszertartás) kapcsolatosak, emiatt reumatologust keressen fel. A többi tünetet a feszültség és idegesség
magyarázhatja, próbáljon meg lazítani, ne stresszelje magát!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

szív  2011. november 3. 09:24   #4392 

Tisztelt Doktornő!
Szeretném véleményét kérni hogy elég gyakran előfordul velem hajnalba de van mikor napközben is hogy mikor nagy levegőt veszek a szivem elkezd szúrni meg begörcsölni, ez mitől lehet?? érdemes vele foglalkozni?...mondjuk reggelente mindig gyorsabban ver a szivem mikor megyek suliba...egy orvos azt monta hogy 21 évesen ez semmi súlyosat nem jelent de hát szeretném magától is tudni hogy mi is ez.




Tisztelettel: Zsolt


Kedves Zsolt!

Ez inkább ideges tünet, valóban nincs kóros jelentősége.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Oltás  2011. november 3. 09:23   #4391 

Kedves Doktornő!

Mitrális prolapsusom van. Emiatt jár ingyen az influenza elleni védőoltás? Köszönöm előre is válaszát
Diána


Kedves Diána!

Tudomásom szerint nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

maria  2011. november 2. 23:20   #4390 

KOSZONOM SZEPEN DOKTORNO A VALASZAT


Nagyon szívesen.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

??  2011. november 2. 20:50   #4389 

Tisztelt doktor nő!

Kérdésem lenne önhöz.
extra ütéseknél lehet nehézlégzés is? és ilyen szúrás a kezekbe?és egyböl el is mulik?
ha már egy jó ideje fennt állnak ezek a panaszok nem minden naposak és az ultrahang negativ ekg negativ holteren sinus tachycardia van irva, de én nem kimondottan ezt érzem, hanem ezt a nehézlégzésest ami kb 3-5 percig tart és köhögök egyet van mikor segit de amikor fel megy a pulzusom a kezeim mintha belül remegnének akkor magasabb kb 110 , éjjel is! erre kaptam gyogyszert,

valamiféle virus fertözés ami nem kezelödött ki esetleg ez okozhat ilyet? ha igen mivel vigzsgálják ki?
Rejtett ritmus zavartol félek nagyon ezt hogy lehet ki deriteni hogy nekem van -e? Nagyon sok roszat olvastam erröl és hát meg kell mondani nem nagy ebbe a tulélés
MI okozhat ilyen panaszokat ?
teljesen szeretném ezeket ki vizsgálni és utánna ha nem sikerül bele egyezek abba hogy idegi alapon de addig nem mert nem szeretnék még meghalni:(
NAgyon megtisztel válaszával
Köszönettel
Kocsis Petra


Kedves Petra!

Ez inkább úgy van, hogy az idegesség okozza az extrákat és az egyéb tüneteket is. Egyéb spekulatív feltételezéseire sajnos nem tudok látatlanban felelni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

helycobacter  2011. november 2. 20:47   #4388 

Kedves Doktornő!
A #4230- as kérdés alatt ezzel a jeligével már fordultam Önhöz.
Most nagyon tanácstalan vagyok:
A lelet kiadásakor azt mondták nincs semmi probléma.
A háziorvos azt mondta kezelni kell antibiotikum kúrával, amit megkezdtem, de a szám belül a nyelvem égett, fájt, piros volt tőle. Abbahagytam.
A belgyógyász azt mondta ezt még nem kell kezelni. Laborvizsgálatot készíttetett, a vér eredmény negatív.
Ön is a baktérium jelenlétéről erősített meg.
A tüdőgyógyász is a kezelést javasolja.
A tanácsát kérem. Mit tegyek?
Ezt a baktériumot állandó hörghurut okozhatja?
Fertőző a családom tagjaira? /13C-urea : 15 ref. ért.:<4
Köszönettel


Kedves Kérdező!

Ha a véreredmény negatív, akkor a kilégzési test álpozitív lehetett (írtam, hogy nem mindegyik eredmény egyértelmű), ezesetben a belgyógyászra hallgasson. A többi kérdés ezek alapján nem értlemezhető, mert ha nincs baktérium, akkor nyilván nem okoz hörghurutot és nem fertőzi a családját sem :)

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

aggódó  2011. november 2. 18:46   #4387 

Tisztelt Doktornő!

33 éves nő vagyok, minden káros szenvedélytől mentes. Pénteken este erős mellkasi fájdalom kezdődött nálam, ami inkább szorító, mint szúró jellegű, és légvételre némileg fokozódik. Leginkább elöl érzem, de jobb oldalon az alsó bordáknál is és néha a hátamban is, néha még a nyakamban is érzem. Vasárnapra már hőemelkedés és száraz köhögés is társult hozzá. Az orvosom a tünetek alapján száraz mellhártyagyulladást diagnosztizált, bár azt mondta, hogy nem hall semmilyen zörejt. Algopyrint és pihenést javasolt. A tünetek sajnos azóta sem szűnnek, ma már 38 fokos volt a hőm, és ha kicsit is felkelek az ágyból és csinálok valamit, akkor gyengeség és légszomj jön rám és erősödik a fájdalom a mellkasomban. Kezdek nagyon aggódni, hogy nem lehet, hogy inkább szívizonmgyulladásom van? Az utóbbi fél évben sajnos több felső légúti fertőzésen is átestem. Hogyan lehet ezt a két betegséget megkülönböztetni egymástól? Hiszen a tüneteik nagyon hasonlóak.

Köszönettel:
Márta


Kedves Márta!

A légúti fertőzés sokkal valószínűbb, de miután panaszai nem változnak, mindenképpen kontrollvizsgálat (ebbe laborvizsgálat és akár mellkas-rtg és EKG is beletartozhat) és a kezelés módosítása javasolt. Ismétlődő légúti fertőzések miatt a kiváltó okot is tisztázni kellene, a szívizomgyulladásnak általában valamilyen hajlamosító tényezője, alap-oka is van, de a vizsgálatok tisztázhatják a kérdését.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Tanácstalanság  2011. november 2. 17:03   #4386 

Kedves Doktornő!

Apukámmal kapcsolatban szeretném kérni tanácsát, aki nagyon beteg. 2010.áprilisában mütötték tüdődaganattal.Bal oldali anterolaterális thoracotomiát végezte, a 2-es és 6-os segm.resectióját végezték el. A mütét során massziv pleurális összenövéseket észleltek. A tumorosan érintett fali pleurát kimetszették,ezt a helyet fémklippekkel jelölték a sugárter.miatt.Cytol:nagysejtes anaplastikus carc. igazolódott. 4 cisplatin-taxotere kezelést, 30 sugárkezelést kapott. Októberben kapta az utolsó kemot. Azt mondhatjuk jól volt, majd karácsony után kórházba kellett vinni,mert nagyon gyenge lett és fulladt. Akkor infuziós kezelést kapott és 6 hét után hazahozhattuk. Egy hónap után visszakerült ujabb 4 hétre. Miután hazajött nem sokáig birta, fulladás miatt ujra visszakerült a kórházba. Akkor azt mondta az orvosa, hogy a szive nem birja a megnövekedett terhelést. Áprilisban végeztek nála sziv uh-ot, leirnám a véleményt:Ao.bill.szabályos,Ao.gyök.28mm,Bal pitvar 39 mm,Mitralis billentyű vékony tükörkép mozgást végez.Septum 11 mm,jól mozog.Hátsó fal 12mm jól mozog.Bal-kamra:41-57 mm, Jobb kamra 30 mm. Pericard foly.nincs.Mitralis doplerrelE/A arány kisebb,mint egy, enyhe diast.funkciózavar,egyebekben norm.doppler görbék. Diagn.:12590. idült ischaemiás szivbetegség k.m.n. A továbbiakban gyenge cardiopulm.statusa,valamint beszükült ventill.értékei miatt tüneti-roboráló th.alkalmazása jön szóba.
Ennek ellenére semmilyen gyógyszert nem kapott, egyedül a Nitromint-et szedi, de azt már a betegsége előtt is szedte.
Gyakorlatilag 4-5 hét kórházi bennlét után hazajön, 1-2 hetet tud eltölteni itthon, mert megint felgyülik a folyadék és visszakerül a kórházba. Többször beszéltem a kezelőorvosával, aki azt mondja ez a betegségéből adódik és nála már nincs más teendő, csak enyhiteni tudnak a fájdalmán.Viszont most mikor kijött egy fiatal orvos miután rosszul lett, azt mondta, hogy szerinte ez nem igy van, most visszaküldi a kórházba a fulladás miatt,de próbáljuk mielőbb hazahozni és egy másik kórházba vinni,ahol a kardiológus nem csak megnézi, hanem a megfelelő gyógyszerrel is ellátja és akkor nem történik ez az állandó vizesedés. Itt jegyzem meg, hogy minden második nap vizhajtót szed, ennek ellenére vizesedik. Apukám mivel nagyon gyenge /74 éves/ nem akar a távolabbi kórházba menni.
Én most azt szeretném kérdezni, hogy talán a leirtak alapján a Doktornő tud tanácsot adni, hogy igen is van gyógyszer a nitromint-en kivül, ami segitheti a szivét erősiteni, hogy ne vizesedjen olyan hamar, és tudjon még egy kicsivel több időt itthon lenni. Mert ha igen, ha van még segitség, akkor csak rábeszélem, hogy elvihessem a távolabbi kórházba!
Nem tudom elfogadni, hogy már nem lehet segiteni és csak a halálát kell várni! A kórházban salsol.infuziókat,bronchodilat,steroid,értágitó,antidiab.oxigén,savlekötő,diureticus fájdalomcsill.th-t alkalmaznak. Most ott tart,hogy állandó hányingere van, alig tud enni valamit, éjjelt is szinte ülve vészeli át, napközben is többet ül, mert ha lefekszik erős hányingere van. Erre a hányingerre sem kapunk más választ, minthogy a betegségével függ össze.
Elnézést kérek,hogy ilyen hosszu levelet irtam,de nagyon tehetetlennek és tanácstalannak érzem magam, sajnos a háziorvosunk szerint sincs más teendő már, csak a fájdalmát csillapitani. Ezért is fordultam a Doktornőhöz,hogy kikérjem tanácsát, amit előre is nagyon köszönök!

Tisztelettel: Bné Kati


Kedves Kérdező!

Sajnos, semmi jóval nem tudom önt bíztatni. Édesapja állapota a tüdőfolyamat kiterjedésének a következménye, a szíve (az uh alapján) mérsékelten csökkent functiojú csak, az nem indokolja ezeket a súlyos panaszokat. Attól tartok, sajnos, valóban nincs olyan lehetőség, ami ennek megfordításával járhat. Együttérzésemet fejezem ki önöknek.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

??  2011. november 2. 15:19   #4385 

kedves doktorno tudom nem eppen Onhoz kellene inteznem ezt a kérdést demár sokszor irtam Onnek és mindig gyorsan válaszolt.csak érdekességképpen kérdezem megyek baby sitternek egy családhoz ahol 2 fiu lesz és egy kislány,a 2 fiu 7 és 12 éves,csak érdekel,a 12 éves mennyire kicsi még?vele lehet játsztani vagy már nem?o inkább már a lányokkal foglalkozik?:) jo lenne nagyjábol tudni mire számitson az ember....sokan azt mondták a 12 éves már kamaszodik de szerintem az kicsit odébb van nem???

Koszonettel


Kedves Kérdező!

Ezt sajnos nehéz megmondani, ezt a fajta érdeklődést nem egyedül az életkor határozza meg, legjobb, ha esetleg a szülőktől érdeklődik az illető gyerekek tulajdonságairól. Sok szerencsét kívánok!

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

csirkecsont  2011. november 2. 15:16   #4384 

Előző kérdező vagyok, a csirkecsonttal. az lenne a kérdésem, hogy mégis ha gond van a csont lenyelése miatt milyen tüneteket őprodukálhatok? mikor fordulajk orvoshoz,?kb hány nap mig távozhat belőlem? köszönöm válaszait!


Kedves Kérdező!

A lenyelt csont mérete,alakaja, éle, hegye határozza meg hogy át tud -e jutni az gyomor-bélrendszeren. Panaszok, hányás, hasfájás, vérzés lehet. Azt, hogy mennyi idő alatt távozik, a széklete vizsgálatával lehet nyomon követni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

csirkecsont  2011. november 2. 12:51   #4383 

Kedves doktornő, lenyeltem egy csirkecomb darabkát, nem tudom vajon bajom lehet tőle? most történt kb 10 perce. Köszönöm válaszát


Kedves Kérdező!

Nagy valószínűséggel semmi baj nem történik.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szív  2011. november 2. 06:32   #4382 

Kedves Doktornő!

Kérdésem az lenne,hogy el kell-e mennem orvoshoz,ha légzési aritmiám van? 31 éves nő vagyok. Okoz-e későbbiekben problémát? Jelenleg panasz mentes vagyok. Köszönöm a válaszát előre is .


Kedves Kérdező!

Egyáltalán nem.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérnyomás  2011. november 1. 20:32   #4381 

Kedves Doktornő!

Köszönöm iménti gyors válaszát a fenti jeligére.
Sajnos időnként előfordul extraszisztole, egy-egy nagyobb vagy összevissza szívdobbanás. Sajnos minden ok nélkül aggodalmaskodó, idegeskedő típus vagyok, és ezek a szívdobbanások évek óta elkísérnak sé alkalmanként vannak, ilyenkor nagyon megijedek. (Van hogy hónapokig nincs, van hogy több napig is van.) Emiatt az elmúlt 4-5 évben kétszer is voltam teljes kivizsgáláson, ahol 24 órás figyelőkészülék is volt rajtam, és mindent rendbent találtak. (Igaz, amikor a készülék rajtam volt, akkor épp nem tapsztaltam ilyet.) Lehet hogy ezek a dolgok összefüggenek az alacsony pulzusszámommal? (akár 48-50)
Köszönöm válaszát!

Tisztelettel:

Edit


Kedves Edit!

Ezek az extrasystolék kellemetlenek, de ártalmatlanok. Viszont a pulzuson nem lehet tapintani őket, és a vérnyomásmérő se mindig méri. Az összpulzus ezáltal alacsonyabb, de a szívverés normális.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 220. oldal következő oldal