Orvostudakozó   nézet »  tábla     normál

Dr. Tarján Zsuzsa
Dr. Tarján Zsuzsa válaszol
Dr. Tarján Zsuzsa
kardiológus szakorvos, belgyógyász szakorvos
kardiológia, belgyógyászat
előző oldal 120. oldal következő oldal
hőhullámok  2011. május 3. 20:35   #2400 

Kedves Tarján Zsuzsa Doktor Nő!

A következő, elég kellemetlen probléma megoldásában kérném tanácsát, véleményét. Már néhány hete hőhullámok gyötörnek; az esti órákban az arc, nyak bőre forróvá válik. Rosszul nem érzem magam, de mégis kellemetlen. Először azt hittem láz, de nem vagyok lázas. A hőhullámok maximum 1 óráig tartanak, majd spontán elmúlnak. Éjszaka nagyon nyugtalanul alszom, sokszor megébredek, vagy szabályosan megriadok. Elég stresszes időszakot élek most. Ön szerint ezt hogyan lehetne idehaza kezelni illetve mi a véleménye erről? Kell komoly betegségre gondolni illetve orvoshoz fordulni? 22 éves férfi vagyok.

Köszönettel:

Gábor


Kedves Gábor!

Látatlanban nehéz lenne megmondani, a stressnek biztosan szerepe van benne. Próbáljon meg valami gyógynövényes enyhe nyugtatót szedni, és a stresst semmiklépp se próbálja alkohollal enyhíteni, az ezeket a tüneteket csak felerősítené. Emellett sportoljon, tanuljon meg ralaxálni egy kicsit.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Mária  2011. május 3. 20:27   #2399 

Tisztelt doktornő!
Decemberben egy oldalirányú hajláskor erős szúrást éreztem a jobb bordaív alatt. Még mindig kissé fáj. Most került sor hasi ultrahangos vizsgálatra, a hasnyálmirigy, vese, lép hasi aorta, bélkokárda,nem mutat eltérést. A májnál

" hepar nem nagyobb, finoman inhomogen echodús szerkezetű benne kóros körülírt elváltozás nincs. "
laboreredményem 2011.januári GGt 36.o

ultrahang készítő orvos véleménye: steatosis hep. susp.
/ nem tudom mit jelent /

Háziorvos véleménye: nem kell ezzel foglalkozni.
Szeretném kérni a véleményét, valóban nem kell, vagy valamit megelőzhetek ha változtatok az étrenden stb./ nem iszom nem dohányzom 60 éves vagyok.
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel. Mária


Kedves Mária!

Ez mindössze májzsírosodás gyanút jelent, ezen nem kell aggódni, nem jelent semmi különös veszélyt. Továbbra is éljen egészséges életmódot, történjen időnként hasi ultrahang-kontroll ellenőrzésként.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Kérdés!  2011. május 3. 15:51   #2398 

Tisztelt DR.NŐ!

Az lenne a problémám,hogy néha(mondjuk egy héten egyszer),jobb oldalt a borda alatt néha bele nyílal,de nem nagyon,inkább mintha levegő szorulna be.!Ilyenkor csak a levegő szorul be,vagy más a baj?Olvastam azt is hogy a máj,és epe betegségeknél is van ilyen!

Válaszát köszönöm!


Tisztelt Kérdező!

Ezt nehéz lenne megmondani, bár a panasz jellege nem szól emellett. Kétség esetén vizsgálatokkal lehet kizárni az említett betegségeket.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vevita  2011. május 3. 11:48   #2397 

Tisztelt Doktornő!

Kérdésem a következő lenne. 44 évesen egy spontán pajzsmirigy UH vizsgálaton 2 mm-es cysztát találtak a bal pajzsmirigyemben. Szeretném megkérdezni, hogy kell-e ezzel a problémával orvoshoz fordulnom?

Tisztelettel: vevita


Tisztelt Vevita!

Nem világos, hogy mit jelent a "spontán" pajzsmirigy UH, javasolom, hogy a talált lelet jelentőségét beszélje meg kezelőorvosával.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

futás  2011. május 3. 11:46   #2396 

Doktornő

3-5km futásnál kezdéskor ill.1-2szer közben is szúró érzés van

a bal lapockám alatt,mögött kb 1percig utána elmúlik

ez a futásnak tudható be,vagy másnak

köszönöm válaszát


Kedves Kérdező!

Ha kizárólag futáskor érzi, akkor azzal lehet kapcsolatban (izomzat tónusa), mivel spontán múlik, valószínűleg nincs jelentősége.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Pulzus értékek  2011. május 3. 11:43   #2395 

Tisztelt doktornő!
Rendszeresen sportoló, 26 éves nő vagyok, normál testsúllyal (176 cm magassághoz 69kg). Mivel rendszeresen sportolok vásároltam magamnak egy pulzusmérő órát.
Ülő, nyugalmi helyzetben mostanában 70 körül van a pulzusom, viszont ha felállok és pl. sétálok akkor 110-120-ra is felmegy a pulzusom. Tegnap éppen edzeni mentem, és kíváncsiságból már otthon felvettem az órát. Mikor felértem a lépcsőn az edzőteremhez, ami a 3. emeleten van, 155 volt a pulzusom. Ez normális? Edzés közben 130-170 között volt a pulzus, az intenzitástól függően (fitballozni voltam, ami elég ugrabugrálós) és a kérdésem az lenne, hogy mi a véleménye ezekről az értékekről? Az óra megvan már kb. másfél éve, de ennyire sosem figyeltem az értékeket, viszont szerintem alacsonyabbek volt ennél mindig.
Válaszát köszönöm szépen előre is!


Tisztelt Kérdező!

A pulzusingadozás meglehetősen egyéni, ha a hátterében nincs betegség, akkor az akarattól független (sympathicus) idegrendszer fokozott beidegzésnek jelen, nincs kóros jelentősége.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

dobhártya  2011. május 2. 20:42   #2394 

Tisztelt Doktornő!

Hasi ultrahangos megállapították, hogy a cholecysta fundusában 7mm.-es echodus ,kerek képlet látható, ami elmozdulást nem mutat, így valószínűleg cholestherol polypusról van szó.

Azt mondták, hogy 3,6, 12 hónapon keresztül hasi ultrahangot kell csináltatni, és ha nagyobb lesz műtéttel el kell távolítani.

Az lenne a kérdésem, hogy ez pontosan mi jelent?
Mit tanácsol mit tegyek?

Köszönettel

Ramóna


Kedves Ramóna!

Az epehólyag alsó részében kis képlet, feltehetően cholesterin-polip van.
Ezzel most nincs teendő, ultrahanggal kell figyelni, hogy nem növekszik-e, mert ha nagyra nő, ki kell operálni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Köszönöm  2011. május 2. 20:35   #2393 

Tisztelt doktor nő az lenne a kérdésem hogy ma hajnalba arra keltem fel hogy egy erős szúrást éreztem a gyomromba majd ezt követtően elkezdtem remegni útána alig kaptam levegőt.Feláltam és az egyik pillanatról a másikra elmúlt.Magasvérnyomással kezelnek de tökéletes 120/80 szokot lenni mindig mérem.Most is jó volt inkább egy picit alacsony.A héten nagyon fájt a hátam voltam masszáson.
Őn szerint szív probléma okoz ilyet?
Voltam szívultrahangon tökéletes szívem van.Vagy a gerincem okoz ilyet?
Vagy egyszerüen pszihés?
Köszönöm válaszát.


Kedves Kérdező!

Az utóbbi kettő közül (gerinc, psziche) szavaznék valamelyikre.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Mit tegyek hogy jó legyen.  2011. május 2. 20:31   #2392 

Tisztelt Dr. Nö.
Tavaly ősszel egy érvizsgálatos szűrésen vettem részt, a szűrővizsgálaton tanácsolták hogy menjek a háziorvoshoz és kérjem tőle a következő vizsgálatokat, labor: az eredmények jók voltak, mellkasfelvétel: eltérés nincs
Nyaki erek Duplex UH vizsgálat: a Bal oldalon a difurcatioban dorsalisan kb. 8-9 mm-hosszú, 2 mm vastag inhomogenen echodús, dominalón lágy plaque ábrázolódott. Egyéb fali elváltozás nincs. az áramlási sebességek a norm. tartományon belül mérhetők. Jobb oldalon lágy vagy scler glaque nem mutatható ki, stenosis nincs. Mk.o.-i arteria vertebralis anterograd áramlású.
A leletet kardiológus látta és írt fel gyógyszert aszpirin protect 1x100 mg-ot.
Kardiológiai: 2002 óta hipertóniára szedtem Ednyt1x5mg, concor 1x 5mg, Magne B6. Készített EKg-t, Echocardiographia : eltéés nem észlelhető, Holter: Normofr. Sr. 68/min.átlagfr. Elv.1-1 SVES. 1 alkalommal,rövid SV salve (PSVT). Frekv. függő, max. 1mm-es, nem szignif. mértékű silent St depr.lelet kiadva. és Ergometria: Angina p.nem volt PWC: 104W (8.0 MET), P: 92-149. (86%) RR:130/80- 160/100 Hgmm,EKG: szignif. eltérés nem volt.
A Kardiológus két gyógyszert írt fel Co-Prenessa 4/1.25 mg: 1x fél, Concor 5mg: 1x .
Amikor kiírta a gyógyszereket és már 3 hete szedtem, elkezdett fájni a jobboldalon a hasam, kérdeztem az orvostól hogy nem lehetséges-e hogy a gyógyszer okozza? Azt mondta hogy az nem okozhat ilyen problémát. Már eltelt 3 hónap mióta szedem a gyógyszereket, fáj a jobb oldalon az epém és a májam környéke, a leheletem elviselhetetlen (fogmosás után is) keserű égett szagot érzek, hányingerem nincs, de a jobboldalam 3napja olyan mintha égne és egyre rosszabb. Szeretném megkérdezni hogy mit tegyek?
Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Kérdező!

A Co-Prenessának lehet hasi panaszokat okozó mellékhatása, ez a betegtájékoztatóban is szerepel. Javasolom, beszélje meg kezelőorvosával, hogy válasszanak más vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Pöttyös72  2011. május 2. 20:17   #2391 

Kedves Doktornő!
Én egy 39 éves nő vagyok,és sajnos kb.25 kg felesleggel rendelkezem,amit hol leadok,hol visszaszedek.Egy kislányom van.Pár évvel ezelőtt nehéz levegővétel miatt pszichés panaszokra gyanakodott az orvosom,ezért szedtem xanaxot is,és más nyugtató szerű gyógyszert.Sokszor úgy éreztem,hogy csak akkor jut el mindenhová a levegő,ha ásítok.Szerencsére ez megszűnt,így leálltam a gyógyszerekkel.Jó ideje viszont sokszor úgy érzem,hogy a mellkasom szorításban van,sokszor a bal karom zsibbad,és néha a szívem erősebben ver,valamint a hátamfelső részére is kisugárzik az egész..Ilyenkor eléggé bepánikolok,és 0,25-ös xanaxot veszek be.A gyógyszerekre nem szeretnék rászokni,főleg,amíg nem tudom mi a bajom.Sokszor érzem hosszú autós útnál is,hogy feszült leszek,és kezd a szívem rosszul lenni.Nagyon félek a szívbetegségektől,ezért kérem Önt segítsen abban,hogy pontosan milyen vizsgálatokat kérjek,mi lehet a bajom!
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Ilona!


Kedves Ilona!

Ezek a panaszok részben mozgásszervi (gerinc, izomzat) eredetűnek illetve psychés jellegűnek tűnnek. Tehát reumatologiai vizsgálat javasolt. Mindenesetre érdemes a szívbetegség kockázati tényezőit (vérnyomás, vérzsírok, vércukor) is ellenőrízni, szükség szerint kardiológiai vizsgálatot végezni a pontos tisztázás céljából.


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

front  2011. május 2. 18:16   #2390 

Kedves Doktor Nő!

Eléggé frontérzékeny vagyok. Ha egy napos időszak után beáll a rossz idő, az meglehetősen megvisel. A front miatt fáj a szemem és fáradtnak érzem őket, illetve ilyenkor 37.2-t is szokott mutatni a lázmérő. Amint megjön a jó idő, minden rendben van, semmi probléma. Ezt mivel lehetne kezelni, érdemes orvost felkeresni ezügyben?

Köszönöm:

Virág


Kedves Virág!

"A klímastressz elleni legjobb szer az edzettség. Minél gyakrabban szembesül szervezete a váltakozó hőingerekkel, védekezőrendszere annál jobban működik. Frontérzékenység ellen tehát mozogjon minél többet a szabadban, még rossz idő esetén is!" (forrás és bővebb cikk:www.femina.hu) Orvosi kezelés nem szükséges.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívdobogás  2011. május 2. 16:25   #2389 

Akkor mitől lehet ez, hogy a szegycsontom lüktet? Ha nagyobb levegőt veszek, akkor fáj/szúr is ugyanott. Köszönöm előző gyors válaszát!


Kedves Kérdező!

Ezt személyes vizsgálattal lehet megállapítani, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Szívdobogás  2011. május 2. 15:10   #2388 

Tisztelt doktornő!
Lehet, hogy butaságot kérdezek, de normális az, hogy a szívdobogásom látszik? Szinte pólón keresztül látszik, hogy normál helyzetben (nem sport vagy terhelés közben) emelkedik a két mellem között a mellkasom közepe. Mikor észrevettem ezt, annyira megijedtem, teljesen bepánikoltam, hogy mi van, ha szívrohamot fogok kapni, hogy azóta is ezen aggódok. Megmértem a vérnyomásomat 5 perc ülés után, és 111/79 volt.
Előre is köszönöm válaszát


Kedves Kérdező!

A szívdobogás olykor látszik, főleg vékonyabb testalkat mellett, de ennek nem a mellek között, hanem a mellkason balol oldalt van a helye (a két mell között a szegycsont van a mellkasban, annak mozgását nehezen okozhatja a szívverése). Ha komolyabb panaszt okoz a jelenség, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

vérsejtsüllyedés  2011. május 2. 15:06   #2387 

Tisztelt Doktornő!
Két év óta emelkedett a vérselytsüllyedésem: 20-40. A háziorvosom szerint ezzel nincs semmi teendő. Valóban? Most magas a C reaktív fehérje is: 6,11. Koleszterincsökkentőt szedek és purinszegény diétát csinálok. Három hónapja fáj a vállam és karom, A reumatológus ránézéses "vizsgálat" után fizikoterápiás kezelést írt, mást semmit. 55 éves szellemi dolgozó nő vagyok. Kérem, adjon tanácsot: jól kezelnek, vagy váltsak orvost.
Köszönöm válaszát: Erzsébet


Kedves Erzsébet!

A kissé emelkedett vérsejtsüllyedés és magasabb CRP gyulladásos eredetre utal, ebben az irányban kellene további vizsgálatokat, kezelést végezni.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Vérnyomással kapcsolatos kérdések  2011. május 2. 11:37   #2386 

Tisztelt Doktornő! 38 éves kétgyermekes édesanya vagyok. 2004-ben kezdődtek pánikos tüneteim, akkor írtak fel Nebiletet nekem, amit sajnos nem bírtam szedni erős fejfájás és hányinger miatt, valamint Paroxat SSRI-t is kaptam. KB. 4 évig jól is voltam, majd csökkenteni kezdtük a PAroxatot, amit jelenleg már nem kell szednem. 2009 szeptemberében megint elkezdődött a vérnyomás ingadozás, leleteim negatívak lettek, a vérnyomásom amikor rosszabbul éreztem magam: 160/110 volt, a pulzus pedig rendben. Ekkor a Tritace-t írták fel nekem, a legkisebb dózisból egy szemet naponta. Azóta szedem, gyógyszerrel olyan 125/75 között szokott átlagban lenni a vérnyomásom, a pulzusom 72-75. Múlt héten ez megszaladt picit, rossz volt a közérzetem így megmértem és 140/95-ig ment és 95-ös pulzussal. Köze lehet a kiugrásnak a nőgyógyászati ciklus kezdetéhez? A Tritace-t életem végéig kell szednem? Ha rendesen szedem, miért fordulhat elő ilyen kiugrás? MEddig nem kell megijedni a vérnyomás értékektől, mi nevezhető még otthon mért normális értéknek?
Köszönettel: ZS.


Kedves Zs!

A vérnyomásnak lehetőség szerint mindenképpen 140/90 Hgmm alatt kell lennie, az értékeket nem csak a nappal különböző időpontjaiban történt otthoni mérésnek, hanem orvosi ellenőrzésnek is alá kell támasztani (az otthoni mérések gyakran 20-30 Hgmm-rel alacsonyabb értéket mutatnak). A vérnyomás bármilyen okból emelkedhet, de a kezelésnek biztosítani kell, hogy a kívánt értéket ne lépje túl. A vérnyomáscsökkentőt tartósan, tehát élete végéig kell szednie.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

2011 05 01  2011. május 1. 22:13   #2385 

Tisztelt Doktor nő!

Csak tanácsot szeretnék kérni reggel hurutos köhögésre ébredtem láznélkül mos estére erős szűró érzés van a torkomban de olyan szinten,hogy aligtudok nyelni.Lázam most sincs.Ön szeint mit tegyek,hogy ez aszúró érzés csökkenjen? Legaláb holnap délutánig mert délutános a körzeti orvosom. Köszönöm válaszát előre is.


Tisztelt Kérdező!

Feltehetően légcső- ill. hörghurutja lehet, javasolom, próbáljon Strepsilst szopogatni, sok citromos teát inni.
Javulást kívánok!


Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

limar  2011. május 1. 22:08   #2384 

Kedves Doktornő!
Igen, a lényeg lemaradt. Lehetséges, hogy a szívbillentyűt tényleg ki kell cserélni idővel? Egyáltalán, így születtem, vagy az évek (37éves vagyok) alatt alakult ki a billentyűn ez az elváltozás? Okoz ez valamilyen eü-i problémát nekem a későbbiekben?
Válaszát ismételten köszönve


Kedves limar!

Ez a fajta eltérés többféle eredetű lehet, de önnél annyira enyhe jelenleg, hogy nagyon valószínű, hogy később sem fog problémát okozni. Időszakos ECHO (szívultrahang) kontroll szükséges annak ellenőrzésére, hogy nem fokozódik-e.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Belügy #2381  2011. május 1. 22:05   #2383 

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Dia


Nagyon szívesen.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

limar  2011. május 1. 19:00   #2382 

ritmusos tiszta szívhangok
puhasejtes légzés
SR meredek t állás, PQ0,16s, szabályos görbe.
Ao: 25, Bp:30. Bk.49-30-68%,8,8. Norm. tág szívüregek. Jó globális bal kamra functio. A mitr bill. mellső vitorlája kissé megvastagodott.
MI I. A pitvari septum alsó harmadánál 8*7mm-es aneurysma látható. Intracard thrombus, pericard fluridum nem látható.

Annyit mondott az orvos, hogy idővel billentyű csere lehetséges.

Válaszát előre is köszönve!


Kedves Limar!

Mi a kérdése?

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

Belügy  2011. május 1. 18:59   #2381 

Tisztelt Doktornő!
Van egy kellemetlen problémám. Körül belül két hónapja jelentkezett. Állandó, általában enyhe émelygéssel kezdődött. Aztán csatlakoztak az emésztési problémák, mint a laza széklet (nincs hasmenésem, vagy csak ritkán, de a székletem egyáltalán nem olyan, mint szokott), napi 4-5-szöri mellékhelyiség látogatás, szelek. Ellátogattam a háziorvosomhoz, aki azt javasolta, hogy csináljak egy probiotikum kúrát, és kerüljem a tejet, mert az is lehet, hogy tejcukor érzékeny lettem. A kúrát meg is csináltam, három hétig. Mialatt szedtem a kapszulákat, az emésztési zavaraim nagyjából megszűntek, tejet egyszer ittam, de másnap hasmenésem lett tőle (ha attól volt egyáltalán). Azért javasolta a probiotikumokat, mert az ezt megelőző két évben minden második hónapban felfáztam, húgyhólyag gyulladásom volt, és antibiotikumokat szedtem. Ezek akkor nem is okoztak problémát, bár arra senkinek sem sikerült rájönnie, hogy miért betegszem meg ilyen gyakran (se háziorvosnak, se nőgyógyásznak), pedig mindig nagyon elővigyázatos voltam, de a kérdésem nem is ezzel kapcsolatos.
Jelenleg ott tartok, hogy az emésztésem kiszámíthatatlan. Néha olyan, mintha nem változott volna semmi, laza széklet, szelek, gyakori mellékhelyiség látogatás, néha hányinger. Máskor, sajnos elég ritkán, minden rendben van, de van olyan is, mikor egy napig kimarad minden. Sokszor levert vagyok, van hogy majdhogynem átalszom egy egész napot, és amikor fel kell kelnem, gyengének, levertnek érzem magam, gyakran szédülök, persze ez lehet az egész napos fekvés eredménye is, de ezek a tünetek néha jelentkeznek az ágyban töltött napokon kívül is. Sőt, előfordul csúnya hangulatingadozás is.
Úgy vettem észre az elmúlt időszakban, hogy nem az elfogyasztott ételek milyensége, hanem a mennyisége a lényeg. Ugyanis, ha egy bizonyos mennyiségnél többet eszem, a következő napokban borul minden. Viszont ez a \"bizonyos mennyiség\" nem mindig annyi, amitől teljesen jóllaknék. Tehát tudnék még enni, de már nem merek, mert tudom, hogy másnap rosszul lennék.
21 éves, 167 cm magas és 54 kg-s lány vagyok, sosem voltak ilyen problémáim. Nem eszem sokat, sosem voltam elhízott (a télen felszedtem 4 kg-t, ami kevésnek tűnhet, de sosem voltam több életemben 55 kg-nál) nem fogyókúráztam, nem iszom alkoholt (mostanában a gondolattól is rosszul vagyok, ha innom kéne), nem fogyasztok drogokat, dohányzom.
A kérdése(i)m pedig az lenne, hogy mindennek, mi lehet az okozója? Mivel tudnék segíteni a helyzeten, mit tehetnék, hogy jobban legyek? Lehet ennek valami köze a stresszhez (abból akad mostanában)? Vagy mi lehet a kiváltó ok?
Tudom, hogy hosszúra sikeredett a beszámolóm, és hogy látatlanban még így is nehéz dolga van, de meg vagyok ijedve, nem szeretném így élni a napjaim.
Válaszát és segítségét előre is nagyon hálásan köszönöm!
Üdvözlettel:
Dia


Kedves Dia!

A stress biztosan nem tesz jót, mindenki másképp, ön pl. az emésztésével reagál rá. Lehet, hogy irritabilis bél syndromája van, emellett valószínű a tej-allergia is, és az egészet pszichés komponensek is színezhetik. Próbálja az étkezését aszerint módosítani, amit jól bír (kevesebb mennyiség, tejtermékek csökkentése), egyen többször keveset, a levertség, gyengeség, sok alvás miatt pszichologus segítsége is elkelhet.

Üdvözlettel
dr Tarján Zsuzsa

előző oldal 120. oldal következő oldal